På Romedal ungdomsskole var det torsdag fokus på tidsepokenes kultur og identitet. Skolen er nemlig midt oppe i prosjektet «Kunst underveis – klasseveggen», et samarbeid mellom skolen, Stange kommune og Den kulturelle skolesekken ved Turnéorganisasjonen.

Klassebilde-interesse

Da Hege Pålsrud og Jennie Bringaker vedTurnéorganisasjonen hadde arrangert «Skolejakt» med elevene, ble interessen for de gamle klassebildene og portrettene sittende hos ungdommene.

– Jeg synes det er spennende å søke litt og grave i det som har vært her før, forteller Hedda Vestlund (15) i klasse 10 A.

Den samme interessen for fortiden går igjen i de framoverlente elevene på ungdomsskolen. De virker interesserte i for eksempel fortidens populærkultur. Ved å observere bildene fra 1965 til 2017, og rote i røttene, kan man se hvordan tidene forandrer seg.

Er det dette som fanget elevenes interesse, og som gjorde at «Kunst underveis-prosjektet» fikk «Klasseveggen», som motiv?

Forandringer

Elevene har lært intervjuteknikk, og intervjuet folk fra f.eks skolebildene. De har dykket i ulike arkiver, blant annet hos NRK og HA.

– Kvaliteten på for eksempel TV-programmer, har forandret seg veldig mye. Det har kommet mye teknologi, som styrer elevene. Jeg tror det var mye mer sosialt på skolen før, sier Hedda Vestlund.

– Populærkulturen har endret seg mye fra før til nå. Vi har endra stil for klær, musikk, TV - og mer, forteller Gina Frøslid Pettersen (13) i 8 C.

Hun mener at særlig teknologien har endret mange ting. For eksempel brukes iPad på skolen mer enn bøker for tiden.

– Liker du iPad eller bøker?

– Jeg liker best å skrive for hånd, for da husker jeg bedre, forteller Gina.

En annen som synes det har vært fint å rote i det gamle, er Christian Dahl Pettersen (15), fra klassa 10 A.

– Det har vært fint å lete etter gamle sanger og blader. Jeg likte det jeg fant, forteller Christian.

Han synes også det er gøy å se slekta si på de eldre skolebildene.

Elevenes kunstuttrykk

Daglig leder i Turnéorganisasjonen Håkon Skoge forteller at det er ungdommen selv som har valgt innhold og tematikk.

– Med film, slampoesi, DJ og foto skal elevene nå videreføre uttrykket og resultatene fra gravejournalistikken, sier Skoge.

Den 14. februar blir hele skolen en kunstarena, og det vil bli mulig å få være med på vandreforestilling på Romedal ungdomsskole. Klassebildene er motivet, og rundt det har ungdommen selv skapt uttrykket.

– Det ligger mye identitet og tilhørighet til ungdomsskolen og lokalmiljøet. Det er det som er fellesnevneren for dem som gikk her på 60-tallet, og de som går her i dag, forteller rektor Bjørn Are Knutsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.