Historien er kjent for folket på Hedmarken; om Hai som kom med familien til Norge som båtflyktning i 1977, bare noen måneder gammel, som vokste opp i Brumunddal, som havnet i rasistdjevelskapen i skiftet åtti/nittitallet, som opplevde at stein suste gjennom vinduene, som så faren banket opp, som også opplevde brumunddølers oppgjør og støtte, som utdannet seg som kokk, som startet opp sjøl – og som åpnet en restaurant, «Hos Hai», på den tidligere slagmarken.

– Nei, jeg har ikke sett filmen, det er klart jeg er spent sjøl, spesielt på intervjuene som er gjort med brumunddølene. Det er jo en del som jeg ikke har fått med meg, sier Hai Hang.

– Vi får historien om deg, men tror du historien også kan ha en funksjon i dagens samfunn?

– Fremmedfrykten kommer man aldri unna, den vil alltid være der – men bevisstgjøring gjør at det er lettere å ta tak i situasjoner tidligere.

– Det kom fram mye negativt, ikke så rart, men det var også mye bra som skjedde. Jeg lærte utrolig mye av å vokse opp i Brumunddal.

Taper penger

I dag driver han fem restauranter og et cateringselskap. Han har totalt 65 ansatte.

– Går det bra med businessen?

– Til og med 2013 tjente jeg alltid penger, men fra 2014 har vi tapt penger. Det koster å bygge opp ting, og jeg er glad for støtten fra huseiere, banken, personer som hjelper meg – og ikke minst er jeg glad for at folk kommer til restaurantene.

– Vil du gå i pluss i 2017?

– Jeg trenger en god sommer. Men her på CC Stadion har vi doblet besøkende i januar, februar, mars og april sammenlignet med i fjor. Men dette handler ikke bare om penger, jeg er utrolig glad for å bidra til at så mange kan utvikle seg.

Tettere på

Regissør Ingrid Stenersen fra Hadeland er, som Hai, spent.

– Vil noe være nytt for oss som bor her og kjenner historien?

– Jeg tror jo at vi kommer tettere innpå folk og at det gir et innblikk i hvordan alle tenkte.

Les også
NYHET HATV: Hai Hang møtte journalist Vetle Lid Larsen igjen.
Les også
DEBATT Flyktninger: Det snakkes om å bygge et gjerde mellom et asylmottak og en barnehage i Brumund. Det kommer aldri til å skje.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.