Bakgrunnen er at tidligere NRK/Grand Prix-programleder, nå kulturredaktør i Helgeland Arbeiderblad, Jostein Pedersen, skrev følgende i sin kommentar i Helgeland Arbeiderblad:
«Nå må Mo til pers. Dette er et makkverk av en sang som har stjålet mer enn godt er fra Russlands vinner i 2008, «Believe» med Dima Bilan. Mo synger overdrevent og pretensiøst uten hensyn til tekst og melodi. Han har profilert seg som Utøya-overlevende. Derfor er hva som ligner maskingeværlyd i refrengene særdeles kynisk og vulgært. Fy Mo! Fy NRK! Terningkast 1
Jostein Pedersen ønsker ikke å kommentere saken overfor HA.
Sjefredaktøren i Helgeland Arbeiderblad, Petter Stocke-Nicolaisen, sier følgende:
- Vi har ansatt en meget dyktig kulturkommentator. Hans oppgave er å mene, det gjør han her. Når meningene i tillegg skaper engasjement og debatt, er det positivt. Pedersen har vurdert låtens kunstneriske virkemidler, og mener at den kunne vært bedre uten maskingeværlignende lydeffekter. Han kommenterer verken massakren på Utøya eller terroranslaget mot regjeringsbygningen.
Sjefredaktøren synes at reaksjonene på sosiale medier har vært for store.
- Dersom noen tolker kommentaren på en annen måte, og derfor føler seg såret eller støtt, er vi lei oss for det. Da trekker de etter min mening kommentaren for langt. Det er en musikkanmeldelse, ikke en politisk kommentar.
En av dem som uttalte seg om saken på Twitter, var journalist i Fædrelandsvennen, Øivind Holte. Han reagerer sterkt på uttalelsen til sjefredaktøren.
- Hvis det er noen som har trukket den for langt her, så er dem, sier Holthe til HA.
Han mener også at Helgeland Arbeiderblad burde holdt seg for gode til å stå for saken.
- Mo profilerer seg ikke som et Utøya-offer, han er et Utøya-offer.
Mo selv ønsker ikke å kommentere saken.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00