Førjulas triveligste teaterforestilling finner man i Kusvea. Der holder nemlig flere titalls skuespillere varmen med oppsetningen av«Ei Pølse i Julestria». Forestillingen ble skrevet for rundt 20 år siden som et bestillingsverk til Hedmarksmuseet. Knut Faldbakken sto for forestillingens manus, mens Geirr Lystrup skrev musikken.

Rødkledde bråkmakere

Handlingen er satt til slutten av 1800-tallet. Det skjer mystiske til på Breistad gård. Smøret blir harskt, melka blir sur, ølet smaker beskt og matreservene forsvinner fra stabburet. Det er gårdsarbeiderne som får skylda for det aller meste, men etter hvert viser det seg at gården har ukjente beboere. Lekne beboere med røde toppluer nisser det hele til.

«Ei pølse i Julestria» ble spilt på Domkirkeodden med jevne mellomrom til og med 2011. Nå fortsetter moroa i Kusvea, og gårdstunet i Prøysen-land byr på en flott ramme for forestillingen.

Dyktige skuespillere

Uteteater i advent byr på noen ekstra utfordringer. Først og fremst for små og store publikummere, men også for gjengen som skal prestere. Man kommer allikevel langt med sitteunderlag og varme klær. I tillegg har regissør Asle Berteig kortet ned forstillingen til snille 65 minutter, og etter torsdagens premiere framstår det som en god vurdering.

I år er det Martin Thorshaug som har tatt over rollen som gårdsnissen, og skuespilleren er blant mange som gjør en meget god figur under årets forestilling. Med haugevis av replikker, koreografi og sang framstår «Ei Pølse i Julestria» som en skikkelig utfordring i vinterkulda, men både små og store rolleinnehavere gjør en veldig god figur i løpet av forestillingen.

Her må man allikevel trekke fram talentene Teodor Kaashagen Holmen (11) og Stine Håkenstad (13). Begge imponerte med både sang og skuespill i krevende barneroller. «Ei Pølse i Julestria» er en original og sjarmerende julehistorie som fremdeles fenger. Forestillingen leverer humor for både barn og voksne, og for skeptiske foreldre kan man nevne at det faktisk var de eldste som lo høyest og mest under torsdagens premiere. Prøysenhuset har satt opp dobbeltforestillinger hver søndag i advent til og med 18.12.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.