Eller det fins det kanskje, for muligens er mange puser like nysgjerrig opptatt av å utforske livsgleden. Men knapt noen kan gi bedre uttrykk for det enn Jesperpus. Det vet de drøyt 56.000 som følger Jesperpus på Facebook. Og det vet de som følger HA-bloggen, hvor Jesperpus og matmor Aina Stormo begynte å blogge i november i fjor, og som hittil kan vise til over 90.000 sidevisninger.

Og nå er boka her. «Jesperpus. En helt spesiell katt» foreligger nå, med tekst av Aina Stormo og Katia Gjerding Wiegand, og den forklarer mye om det utrolige fenomenet Jesperpus. Og en forklaring trengs det. For hva har ført til at en katt fra Løten er blitt kåret av Time Magazine som det 59. mest innflytelsesrike dyret i hele verden?»

Livsfilosof

SE VIDEOEN AV JESPERPUS PÅ SKITUR 

Mye av forklaringen er at Jesperpus egentlig er livsfilosof. Og boka er en presentasjon av den særegne formen for livsfilosofi som Jesperpusismen representerer. Visst handler det om en katt av de sjeldne. Men det handler enda mer om evnen til å sette pris på hverdagens herlige små øyeblikk, samme hvor hverdagslige de kan synes. Det er denne evnen som preger Jesperpus sin filosofi, slik den er framstilt i boka. Og det er en filosofi som egner seg minst like godt for tobeinte, og ikke engang bare de kattefrelste.

I så måte er Jesperpus i bokform i selebert litterært dyreselskap. Ole Brumm er en litterær slektning, om ikke sammenligningen skal trekkes for langt. For Brumm utvikler også sin livsfilosofi ut fra enkle betraktninger. Det samme gjør Jesperpus – fra sitt katteståsted – eller sittested.

Tenkested

Morsomt er det også at pusen har etablert sitt eget tenkested. På samme måten som Snoopy i tegneserien «Knøttene» reflekterer over livet fra taket på hundehuset, har Jesperpus sitt spesielle sted i en ryggsekk. Det er derfra han har den beste oversikten over verden.

Et alternativt tenkested utprøvde Jesperpus en av gangene han besøkte Hamar Arbeiderblads redaksjon, Da bestemte han seg for at nyhetsredaktørens tastatur var et særdeles egnet sted.

I etterordet skriver Aina Stormo at hun begynte å skrive om Jesperpus for å dele på de fine opplevelsene i livet, «de små hverdagslive gledene ... og samtidig oppfordre til å se, nyte og ta vare på de små magiske øyeblikkene». Dette er kjernen i Jesperpusismen. Og sammen har katt og forfatter funnet en form som vekker både livslyst og tankelyst.

Les også
Les også
NYHET Forlagene sto i kø for å gi ut bok om katta fra Løten.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.