Det er prøveforestilling i Nydalen i Oslo, for barn i en barnehage. Det er dager igjen, egentlig bare timer. Så ruller Riksteatrets buss ut på sine kjente veger, på veg til 70 kulturhus – og inne i bussen finnes en gave til det norske folk: Forestillingen «Heia Flåklypa!»

Det store meieriet i Oslo har kjøpt opp alle de små meieriene rundt omkring i Norge. Unntatt ett. Gjett hvor!

Regissør Lars Erik Holter fra Nes har fått æren av å ta Flåklypa til teaterscenen for aller første gang. Han har allerede sagt at han hadde blitt lei seg om teatersjef på Riksteatret, Tom Remlov, hadde spurt noen andre. Nå står de der, både teatersjef og regissør, og kikker ... På barnehagebarna som går bananas, og kanskje tenker de samme teatertanken, disse to: har de virkelig klart å slå en av disse krokete Aukrust-spikerne inn? «Emanuel! Emanuel! Hvor sterk er du?», roper ungene – og noen kikker inn i maska til Solan og Ludvig og lurer på hvem som egentlig er der inne. To små jenter klenger seg inntil Ludvig, holder godt tak i pelsen og nekter å slippe.

Regissøren ser det hele litt fra avstand, før han rusler inntil kaoset på scenen, han også.

– Solan eller Ludvig?

– Hvem jeg ligner? Tja, Jeg føler meg vel kanskje mest i slekt med Solan; der er det så mye mer tiltak, han er kjappere i takta. Men kanskje er det også litt som Kjell Aukrust selv sa, Solan er meg før femti, Ludvig er meg etter at jeg fylte femti ...

- Hva slags type er egentlig denne sykkelreparatør Reodor Felgen?

– Han minner meg jo veldig om folk jeg sjøl kjenner fra bygda. En type som aldri lar seg vippe av pinnen, som aldri deltar i selskapslivet. Også en som er rakrygget og rettskaffen.

– Hva stemmer Reodor, tror du, ved politiske valg?

– He, he, he ... I og med at han er selvstendig næringsdrivende, så kunne det kanskje være blått, men ... Når det gjelder Reodors verdier, så er det nok mer rødt. Nei, hva skal jeg si? Jeg har ikke spurt’n – men jeg blir ikke overrasket om han er sosialist.

– Hvordan kan det ha seg at en gorilla fra Kongo blir værende i lille Flåklypa?

– Meieribestyrer Olvar Kleppvold var i Afrika og tok’n med seg hjem. Men hvorfor han blir værende der? Jeg tror vel at han blir værende i bygda fordi han trives der.

– Vi har lest bøkene, vi har sett filmene, hva kommer vi til å få oppleve nå? Hva vil teaterstykket gi oss?

– Jeg håper vi klarer å innfri forventningene, samtidig som vi klarer å lage vårt eget univers med måten vi tolker dette. Og så får jo folk se figurene i levende live.

- Hva tror du er grunnen til at vi måtte vente så lenge før vi fikk anledning til å oppleve dette på teater?

– Nei ..., det er jo merkelig.

– Er det fordi ingen har turt?

– Ja ..., det kan jo være det. Og jeg skjønner det jo; å prøve å lage et kunstverk rett etter filmen «Flåklypa Grand Prix», det hadde jeg nok ikke turt.

– Men nå tør du?

– Ja.

– Men likevel litt ærefrykt, eller?

– Absolutt.

– Har det skapt problemer for deg i din jobb som regissør?

– Jeg har respekt for figurene og jeg har respekt for hva publikum forventer. Det er først og fremst en gave å få jobbe med dette universet. Fantastisk.

– Tror du Kjell Aukrust ville likt stykket?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror faktisk han ville vært glad for å se at vi har prøvd å ivareta karakterene slik han beskrev dem. Det var forresten en spennende tanke; «hva ville Aukrust sagt?»

- Hva slags forhold hadde du selv til Aukrust da du vokste opp?

– Dette ble ikke lest for meg da jeg var liten. Jeg hadde nok først og fremst et forhold til dette gjennom filmen, «Flåklypa Grand Prix». Den har jeg nok sett mer enn femti ganger.

– Femti ganger!? Da må vi vel nesten kalle det din favorittfilm, eller?

– Ja.

FAKTA:

Født: 15. mai 1965

Oppvokst: Nes

Bor: Bærum

Sivilstatus: Gift

Barn: To

Yrke: Professor i skuespillerfag ved Teaterhøgskolen, KHIO.

Aktiviteter: To ganger i året spiller jeg snooker.

Feriested: Er det steder med sol og mer enn pluss tjuefemgrader, så trives jeg over alt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.