For Ida som er journalist og vant med å distansere seg på jobb, ble møtet med syriske flyktninger et sjokk.

– Jeg har sett gjennom timer med usensurerte bilder fra krig og katastrofer, som del av jobben i nyhetskanalen i TV2, men det å være der er noe annet, sier Ida om møtet med en provisorisk teltleir utenfor en bensinstasjon i Hellas.

– Det som slår deg er stillheten og frustrasjonen, mennesker som visner. Og at det er så mange barn, sier hun.

lavbudsjett

Filmen er finansiert blant annet med hjelp av mor fra Hamar, og sammen med co-produsent Jasmine dro de ut for å fange flyktningers historier på film. Etter hvert kikka Menwar, en energisk 6-åring inn i linsa, og Ida skjønte at hun hadde sin hovedperson. I «Unwelcome» er det han som forteller. Ida ville bruke barnets perspektiv for at vi skal snakke annerledes om flyktningkrisen.

BARN på flukt

– Vi er blitt så mistroiske. Men et barn kan du ikke møte med skepsis. Dette er uskyldige ofre for krig. Og det du ser i filmen.

I filmen utspiller flere situasjoner seg mens kamera ruller, som når Menwar og familien forsøker å krysse grensa. 6-åringen forsvinner inn i skogen mens Ida filmer. Hun får tatt endelig avskjed med dem, og når hun blir alene, bryter Ida sammen for første gang på jobb.

– Jeg var så sint. Det var så feil at denne lille gutten skulle ut i en mørk skog og bli jaktet på av politiet, mens jeg som voksen skulle hjem til hotellrommet mitt, sier en tydelig opprørt regissør.

makt i film

Ida, som til daglig bor i New York, er på besøk hjemme hos mor på Hamar mens hun promoterer filmen i Norge og organiserer filmvisninger i utlandet. At «Unwelcome» er tatt inn på USAs største filmfestival i Seattle er ikke bare deilig for en debutant, slik kan hun og Menwars historie nå ut:

– Dette har blitt mer enn en film for meg, den har på mange måter vært livsendrende, sier 30-åringen, som har holdt kontakten med Menwar og familien hans. De lever fortsatt ved grensa i Hellas.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.