For det går an å få utrolig mye varm humor og trivelig teater ut av en ganske enkel oppskrift. Det viste torsdagskveldens premiere på Høyvang for Teater Innlandets «Man tager 20 egg», med veteranen Helle Ottesen gnistrende alene på scenen. Det er langt fra en av Teater Innlandets store, tunge produksjoner, men er herlig lekende lett om mat og moro. Primært retter det seg mot et godt voksent publikum, uten at det er noe galt med det.

Fruen fenger

Hanna Winsnes er i vinden for tida. På senhøsten var det Vang sangforening og Tor Karseth som tok henne for seg. Nå er turen kommet til Teater Innlandet. Så det er tydelig at den skrivende prestefruen fortsatt fenger; hun som en gang ble kalt «Det norske Qvindekjøns Pryd», og «Norges mest berømte prestefrue». Og historien hennes tåler godt å presenteres igjen, når det gjøres så morsomt og språklig poengtert som her.

Forestillingen framstår som et biografisk sveip gjennom livet hennes. Men rammen er litt rar. Når Hanna Winsnes dukker opp på scenen, er hun liksom gjenoppstått fra de døde og begynner å fortelle historien om livet hun levde. Men bare en blir vant til det, er det et ganske artig grep for å sette noen av dagens fenomener på spissen, sett fra hennes perspektiv, uten at samtidskritikken blir mer enn små morsomheter.

humørfylt historie

«Man tager 20 egg» er på mange måter en lettvekter. Men teksten er konsentrert og poengtert og mulighetene for humoristiske poenger er godt utnyttet. Det er først mot slutten at det også kommer noen alvorligere toner inn.

Regissør Otto Homlung har kalt det «en humørfylt liten historietime». Det er da også et lite kammerspill som framføres, men det er ikke mindre trivelig av den grunn.

Det er hyggelig med suppeteater også. At folk kommer sammen midt i forestillingen for å få hver sin tallerken suppe, er egentlig kjempehyggelig. Og slik hovedpersonen skildres her, er det helt i Hanna Winsnes’ ånd.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.