En strålende nissefar, utrolig flinke unger og lokale amatørskuespillere, god musikk, en tekst som det språklig spraker av og en tett serie med humoristiske opptrinn - med litt alvor i undertonen. Det sørger for å gjøre årets utgave av førjulsspillet «Ei pølse i julestria» til et uvanlig vellykket utendørsspill.

Søndag kveld var det fullsatt premiere på syngespillet som InnlandSpillene setter opp på Domkirkeodden, med Asle Berteig som regissør og produsent. Det er sjette gangen det settes opp, og undervegs har det endret seg veldig. Ikke minst har det tekstlig blitt mye bedre enn i starten. Historien er tettere, musikken mer mangfoldig og humoren mye mer framtredende.

Høy fart
Med snøen som lavet ned var det kanskje noen som så mørkt på å skulle tilbringe halvannen time sittende på utendørs teater. Men det viste seg at nettopp snøfallet ga stykket enda en dimensjon. Akkurat denne kvelden var det vinter som i gamle dager, og skuespillerne utnyttet snøføret fullt ut. Her er det høy fart i rundkastene, og både nisseunger og husmannsunger benyttet alle de mulighetene som snøen ga, og enda litt til.
Sentralt står naturlig nok nissefar selv, i Peter Kippersunds skikkelse. I tillegg til Sverre Alhaug som husmannen Jens, har Peter vært med helt fra starten og gjør en helt framifrå nissefigur.
Nytt av året er det at også nissemor er blitt mer enn ei stemme i bakgrunnen. Glenn-Terje Nordengen gjør en skjeggete og mannhaftig nissemor som holder nissefar godt i øra, men som også viser seg å ha sine mykere sider når det er rømmegrøt i sikte.

Marius og Mathilde
Ved siden av nissefar er det Marius Alexander Nordengen Breivik (11) som Marius og Ingvild Saxrud (13) som Mathilde som har de største oppgavene, og løser dem på aller beste måte.
Begge klarer også for å gi rom til de mer alvorlige undertonene i spillet. For de finnes også der, selv om det er humoren som står i sentrum. Men desto sterkere virker det når en får anelser av litt sårere toner i bakgrunnen.
For det er i utgangspunktet ingen idyll som skildres, men et bygdesamfunn der klasseskillet er knallhardt. Men også ei uforstandig storgardskjerring kan mildnes når det er jul.


 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.