Tenk deg en vakker Mjøsdag. Med laks og jordbær og dampen oppe skovler Skibladner med kurs for smellvakre Atlungstad i Stange Vestbygd, klapper til kai og åpner døren til akevittriket. De ilandstegne er opp i under: Så pen golfbane! Så spennende museum! Enn å komme med verdens eldste fremdeles rutegående hjulbåt til et av de fire brenneriene som fremdeles brenner sprit i Norge, etablert i 1855, året før Skibladner ble satt i drift. Oppleve historiens sus, Stange bestbygd, og kanskje endatil bli busset til Løiten en akevisitt med Gotmar.
Dette er i ferd med å bli en realitet. Atlungstad Brenneri skal gjenoppbygge den gamle dampskipsbrygga, som før tok imot poteter og ved og skipet ut sprit, den gang Mjøsa var innlandets hovedtransportåre. Byggingen er allerede i gang. Materialbanken i Vingelen bygger laftekasser etter gammel modell, og brygga skal etter planen være klar for sitt første Skibladnerbesøk sommeren 2015.

Nittiseks

Brygga blir 96 meter lang og prosjektet er kostnadsberegnet til ca. 4 millioner kroner, «pluss/minus», som styreleder Torgeir Hagen i Atlungstad Brenneri AS formulerer det. Han har ikke langt under 96 prosent av finansieringen på plass, (3,35 mill), takket være betydelige bidrag fra Sparebanken og kommunen, Atlungstad Brenneris Venner og private givere. Nå gjelder det bare å få på plass de siste kronene - og håpe på at Mjøsa neste vår stiller opp med noen uker med lavvann og barmark. For det trengs når grunnarbeid og pæling skal gjøres.

Malmfuru

Brygga skal bygges på gammelgjæla. og vil bestå av laftekasser i malmfuru fra Østerdalen, fylt med stein. Inn mot land er kassene små, mens den ytterst på piren blir diger: 4,5 m høy og 23,6 meter i flate.
- Kommer Atlungstad inn på Skibladnerruta?
- Per i dag har vi ikke grunnlag for ruteanløp, men dimensjonerer brygga for at Skibladner kan legge til med charteranløp, sier Hagen.
Grunnlag for ruteanløp av passasjerbåt har det heller aldri vært, unntatt i mai 1867, da passasjerdampskipet Færdesmanden la inn en prøvemåned med anløp ved lokale brygger blant annet på Atlungstad.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.