Glem det dårlige skuespillet, glem de logiske bristene, glem hvor usannsynlig plottet er. La oss ta holdningene Hollywood forfekter på alvor, om så kun for et øyeblikk.

Dystre profetier

Dette er de samme folkene som står bak Independence Day. Si hva du vil om dens patriotisme og forherligelse av amerikansk kultur og militær. Si hva du vil om dens billige dramaturgiske knep. I det minste hadde filmskaperne da anstendighet nok til ikke å late som om dette handlet om noe annet enn USA. Geostorm er provoserende i at den forsøker forene verden under et forvrengt amerikansk verdensbilde, der menn som Harvey Weinstein sitter i posisjoner. Et forsøk på å dra med resten ned i gjørma, om du vil.

tsunami av grums

Den franske sosiologen, filosofen og fritenkeren Pierre Bourdieu gjorde rede for hvordan ideer og holdninger i samfunnet reproduseres. Gjennom kulturen - utdanningssystemet, religionen, film, tv, you name it - bringes et sett tanker, holdninger - normer om du vil - videre til neste generasjon. En av våre viktigste oppgaver som selvstendig tenkende individer - la oss kalle det kritikere - er å strekke hånden i været og si «dette går jeg ikke med på» når forkastelige og arkaiske menneskesyn blir forsøkt reprodusert. Hvorvidt man står alene i dette synet, burde være kritikeren alldeles likegyldig. Noen få historiske eksempler på folk som har utfordret opinionen: Sokrates, Gallileo Gallilei, Rosa Parks, Gandhi. Colin Kaepernick, for å ta et samtidig eksempel. André Bazin, om vi skal plukke fra filmhistorien. La oss ikke nevne dem som i historien har forsøkt kneble kritikerne.

knapt verdig en analyse

Geostorm er dårlig. Kanskje trekker den et stort publikum og kanskje vil mange like den. Det er likefullt en dårlig film som reproduserer holdninger som vi er best tjent med å bli kvitt. Filmer som denne har en tendens til å slå stort an i land hvor utdanningsnivået er lavt. Den er en eksportvare som gjør verden til et dårligere sted.

Dette forteller filmen oss, oppsummert i stikkordsform: I Afghanistan går de kledd som ved Jesu fødsel. Indere kan ikke være sosiale, for de må programmere. Kvinner er uten karakter eller de liker å bli behandlet dårlig.

Fakta om filmen:

Regi: Dean Devlin

Medvirkende: Gerard Butler, Katheryn Winnick, Abbie Cornish, Jim Sturgess, Ed Harris, Robert Sheehan, Andy Garcia

Sjanger: Action / Sci-Fi / Thriller

Nasjonalitet: USA

Spilletid: 1 time og 48 min

Sensur: 12 år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.