Danske Mogens Benthin har ved en rekke anledninger gitt store gaver til Kirsten Flagstad Museet og museets venneforening. Han har vært i Hamar mange ganger, og har blant annet gitt platesamlingen sin til museet. Benthin var også personlig venn av Kirsten Flagstad, og hørte henne live på konsert 14–15 ganger. Han var også til stede på hennes avskjedsforestilling i Nationaltheatret i 1953.

Benthin var også en av dem som sørget for at sopranen Jessye Norman kom til Hamar i 1995, da hun hadde konsert i domkirken.

Da Minnesamlingen ble etablert i 1985, var for øvrig Benthin og en venn av ham invitert til Hamar og hadde da billett nr. 1 og 2.

Da Benthin døde i fjor sommer, nær 92 år gammel, ble det klart at venneforeningen var en av mange arvinger. Hvor mye det dreier seg om er ennå ikke klart. Men ifølge venneforeningens leder Helene Nilsen vil det dreie seg om et sekssifret tall.

Aktiv forening

Museets venneforening, som ble stiftet i 1993, har selv gitt en lang rekke gaver til museet. Dette dreier seg altså Flagstadmuseets venner, ikke å forveksle med Flagstadfestivalens venner, og hovedoppgaven deres er å bidra med gaver til museet. Forutsetningen for alle gavene er at de ikke skall gis til drift.

En oversikt over bidrag fra Flagstadmuseets venner i perioden 2000-2026, er oppe i over 350.000 kroner.

Gavene varierer fra gardiner i hele huset til plateskap, hyller, disk og byster til kostymene, for å nevne noe.

Kjøper brev

Akkurat nå er venneforeningen i ferd med å få kjøpt et brev av Kirsten Flagstad av en amerikansk samler. Det er et brev Kirsten Flagstad skrev etter krigen, der hun forteller til en venninne om sine opplevelser etter krigen. Siden Flagstad alltid snakket og skrev lite om denne perioden av livet sitt, regnes brevet som svært verdifullt.

Prisen på brevet er ikke kjent, men venneforeningen jobber for å få kjøpet i orden.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00