Danske Mogens Benthin har ved en rekke anledninger gitt store gaver til Kirsten Flagstad Museet og museets venneforening. Han har vært i Hamar mange ganger, og har blant annet gitt platesamlingen sin til museet. Benthin var også personlig venn av Kirsten Flagstad, og hørte henne live på konsert 14–15 ganger. Han var også til stede på hennes avskjedsforestilling i Nationaltheatret i 1953.

Benthin var også en av dem som sørget for at sopranen Jessye Norman kom til Hamar i 1995, da hun hadde konsert i domkirken.

Da Minnesamlingen ble etablert i 1985, var for øvrig Benthin og en venn av ham invitert til Hamar og hadde da billett nr. 1 og 2.

Da Benthin døde i fjor sommer, nær 92 år gammel, ble det klart at venneforeningen var en av mange arvinger. Hvor mye det dreier seg om er ennå ikke klart. Men ifølge venneforeningens leder Helene Nilsen vil det dreie seg om et sekssifret tall.

Aktiv forening

Museets venneforening, som ble stiftet i 1993, har selv gitt en lang rekke gaver til museet. Dette dreier seg altså Flagstadmuseets venner, ikke å forveksle med Flagstadfestivalens venner, og hovedoppgaven deres er å bidra med gaver til museet. Forutsetningen for alle gavene er at de ikke skall gis til drift.

En oversikt over bidrag fra Flagstadmuseets venner i perioden 2000-2026, er oppe i over 350.000 kroner.

Gavene varierer fra gardiner i hele huset til plateskap, hyller, disk og byster til kostymene, for å nevne noe.

Kjøper brev

Akkurat nå er venneforeningen i ferd med å få kjøpt et brev av Kirsten Flagstad av en amerikansk samler. Det er et brev Kirsten Flagstad skrev etter krigen, der hun forteller til en venninne om sine opplevelser etter krigen. Siden Flagstad alltid snakket og skrev lite om denne perioden av livet sitt, regnes brevet som svært verdifullt.

Prisen på brevet er ikke kjent, men venneforeningen jobber for å få kjøpet i orden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.