Gjennom årene har Turnékompaniet utviklet stadig mer spennende og strøkne eventyrspill i sitt romjulsteater. Og årets «Soria Moria Slott» er nok et av de aller beste de har gjort, ikke minst fordi de har lyktes å skape balanse mellom småbarnestoffet og stoff for et voksent publikum. For å få til et familieteater, er en slik balanse helt avgjørende. Og «Soria Moria Slott» viser seg å være vellykket for både store og små.

Bustete troll

Onsdag var det generalprøve med inviterte barn i salen. De yngste ungene fikk mange spillopper å le av, men også litt å bli skremt av, som et særdeles bustete, snøvlete og vrøvlete trehodet troll. Det er litt som i romjulsteateret i fjor, at trollene er noe av det mest spektakulære.

Men hadde det vært flere voksne til stede, ville det nok vært ledd enda mer i salen. For stykket rommer også en god porsjon humor mer beregnet på et voksent publikum. Det gjelder ikke minst skildringen av den sleipe og sleskeste gründeren, investoren og eiendomsbaronen Rike-Per, som går inn for å lure til seg både prinsessa og slottet hennes.

Og visst er rammen eventyrlig, men det er en bra dose samtidskritikk i det også – i hvert fall sett med voksne øyne.

Spenning

Men spennende er det åkkesom. «Soria Moria slott» er kanskje ikke det enkleste eventyret å overføre til scenen, men kanskje nettopp fordi det er så åpent, inviterer det til artige nyskapninger. For Rike-Per er definitivt en rimelig moderne skikkelse.

I bunnen ligger likevel solide eventyr-referanser, inkludert den Askeladden-lignende Halvor, de tre prinsessene, den forviste kongen og tidenes trehodete troll, pluss mer aparte framtoninger som en snål snakkende hest. I tillegg kommer nyskrevet musikk og et dyktig ensemble. Om det ikke er et syngespill, er det i hvert fall et eventyrspill med sang.

Finner sin plass

Flere av sangene handler om å finne sin plass og sin rolle her i livet. Og det er dette som er den tematiske kjernen, og noe som de fleste skikkelsene sliter med. «Det må finnes en veg / til det som er meg», lyder som noe av et motto for forestillingen. Men det skal skje mye moro undervegs, før en finner denne vegen.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.