I 2009 utga de to «Fuglevennboka». Det er den som nå videreføres i «Fugleglede». Og det er nettopp gleden ved å bli kjent med fuglene som det handler om.

«Hva kan bringe mere glede i hverdagen enn møter med fuglene?» skriver de i forordet.

«Når kjøttmeisen synger de første, klare vårstrofene en solklar vinterdag, føler du at våren er i anmarsj.» For ikke å snakke om «Svarttrostens melankolske fløytetoner når kveldssola trekker seg ned bak horisonten, og rugdas pistrende lyder mot en skumrende nattehimmel».

– Fuglene betyr vanvittig mye for folk flest, sier de to forfatterne.

Fast linerle

– Folk kjenner igjen sin faste linerle. Og selv de som ikke kjenner navnet på en eneste fugl, ville ha stusset om en ikke hadde hørt og sett dem.

– Ser en på mengden av fuglemat som kjøpes, burde Norsk Ornitologisk Forening hatt minst en million medlemmer, sier Solheim.

Og jo større interessen er, jo større er behovet for kunnskap. Det har de to forfatterne bidratt rikelig til. Roar Solheim, opprinnelig hamarsing og ansatt ved Universitetet i Agder, er blant annet redaktør for tidsskriftet Fuglevennen, med blant annet Trond Vidar Vedum fra Ilseng i redaksjonen. Vedum er på sin side sannsynligvis landets mest produktive forfatter av fuglebøker.

Vedum og Solheim har også tidligere skrevet flere bøker sammen.

artskunnskap

«Bli kjent med fuglene våre» er undertittel på «Fugleglede». For her er det artskunnskap det dreier seg om. «Her finner du alle de vanligste fuglene i Norge, de du ser i hagen, på foringsplassen, på fjellet og i skog og mark», heter det på baksideteksten.

Så kan du alltids finne ut hva slags fuglefjær du finner på bakken, eller hvilke arter det er som danner plogformasjon i lufta. Å kjenne til atferden gjør det lettere å bestemme art. Og oppdager du en liten tass som sitter i toppen av et tre og synger tidlig om morgenen, kan det godt være en jernspurv, for det ville vært typisk.

– Vi ville også skrive ei bok som kunne gå dypere ned i stoffet. For folk vil gjerne vite enda mer. Men da ville boka blitt så omfattende, at løsningen er blitt at vi utgir ei ny bok om levevis og økologi neste år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.