Det er torsdag morgen. Utenfor Vinmonopolets lokaler i Hamar har de første kundene allerede tatt plass mens de venter på at butikken skal åpne.

Presis klokken 10 strømmer de vintørste kundene inn med hver sin handlekurv. Når polet har spesialslipp, gjelder det å være først i køen!

Godt forberedt
Dag Henning Andersen, restaurantsjef på Pepperkverna, var tidlig ute med å sikre seg noen nøye utvalgte eksemplarer. 18 flasker, for å være helt nøyaktig. Valget av Cantenac-Brown, Malartic-Lagraviere og Brane-Cantenac var på ingen måte tilfeldig.

- Jeg har studert listene og visste akkurat hva jeg skulle ha, sier han med et lurt smil.

Det vil likevel ta en stund før restaurantkundene får nyte godt av de franske dråpene.

- Disse flaskene må lagres i noen år til før de er helt modne, sier han.

Kresne kunder
Ved informasjonsdisken står Kristian Braastad fra Gjøvik og ramser opp en lang liste over vinønsker.

- To Montrose 1970. En halvkasse rød Domaine de Chevalier 2010, seks flasker. Tre Cantenac-Brown og...

Braastad blir stoppet av butikksjef Martin Lillemæhlum.

- Cantenac-Brown er allerede utsolgt, sier han, selv om klokken bare er fem over ti.

- Hva? Da må jeg finne en annen, sier Braastad overrasket, og haster bort til trekassene som står stablet på gulvet.

Braastad, som er tremenningen til gutta som lager cognac med samme navn, ble likevel godt fornøyd til slutt. Med flere flasker til godt over 2.000 kroner i handlekurven, ligger alt til rette for mye god vinsmaking i årene framover.

- Jeg har aldri kjøpt så dyr vin før, så dette blir spennende. Det er sjelden verdt å kjøpe vin til over 7-800 kroner, men jeg gir disse en sjanse, sier Braastad, mens han sorterer flaskene.

- God vin må lagres
Innholdet i vinkjennernes handlekurver er langt fra tilfeldig. På spørsmål om hva slags vin han foretrekker, svarer Braastad uten å nøle:

- Det må være klassifisert Bordeaux. Helst vestside-Bordeaux. Cabernet-Sauvignon er favoritten. Den har ryggrad og tåler å lagres, sier han.

Og nettopp lagring er et helt vesentlig moment når det kommer til dyr vin. Det er nemlig ikke bare å åpne en ny flaske og helle nedpå, skal vi tro kjennerne.

- En vin som dette bør lagres i minst 10 år før den er drikkemoden. Andre typer kan fint lagres i 25-30 år. I februar skal vi åpne en 1989-årgang som fyller nøyaktig 25 år, sier Braastad med forventning i stemmen.

- Men vi drikker ikke, vi smaker, presiserer kameraten Ola Smedstuen, som ble med på handleturen på riktige sida av Mjøsa.

Smedstuen endte til slutt på 8.841 kroner, mens Braastad toppet det hele med 10.310 kroner. En god investering, mener de to herremennene.

- Nå har vi sikret gode vinkvelder også om 10-20 år, gliser de to.

Fornøyd pol-sjef
Butikksjef Lillemæhlum var godt fornøyd med at vinkassene begynte å tømmes allerede 20 minutter etter at spesialsalget startet. Han forteller at kundene på slike dager vet nøyaktig hva de er ute etter.

- Folk er veldig bevisst på hva de vil ha. De leser omtaler på forhånd, og lager lister over hva de ønsker å kjøpe, sier han. 

1970-årgangen strøk på kvalitetstesten
For Lillemæhlum var det likevel en liten strek i regningen. Dagens eldste rødvin, en Chateau Montrose fra 1970, ble nemlig trukket fra butikkhyllene i siste liten. Lillemæhlum forklarer hvorfor:

- Flaskene er midlertidig trukket tilbake fordi vi er usikre på kvaliteten. Under testing av partiet som kom til Norge, ble det avdekket feil ved noen av flaskene. Nå vil vi gjøre flere tester, og deretter kontakte kjøperne som har reservert vinen. 43 år gammel vin medfører noen utfordringer, sier han.

- Men dersom man kjøper en vinflaske til nesten 3.000 kroner, hvilken garanti har man da for at innholdet svarer til forventningene?

- Dyr vin er risikosport. Kundene har returrett, men den varer ikke evig. Noen kunder lagrer flaskene i over 20 år før de åpner dem. Vi prøver likevel å strekke oss langt for å hjelpe kundene, avslutter han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.