I går ble det kjent at Hamar Music Festival bytter festivaldatoer fra siste helga i juni, til den tredje helga.

Stiftelsen Musikkens Venner, som har arrangert Kirsten Flagstad-festivalen tredje helga i juni siden 2006, fortviler.

- Jeg synes at man burde forsøke å unngå kollisjoner i det hele tatt, og unngå å skape vanskeligheter for hverandre. Det var jo betenkeligheter da så mange festivaler ble lagt til juni. Det forutsetter fleksibilitet fra alle kanter, sier Nils Christian Nilsen, styreleder i Musikkens Venner.

Kræsjer om to år
I år var det fem helger innenfor juni måned, likeledes i 2013 og 2014. Men fra 2015 er syklusen tilbake på fire. Og det er da det ligger an til festivalkollisjon.

- Har dere vurdert et eventuelt samarbeid med HMF?
- Ikke utenom det samarbeidet som finner sted under JuniHamar-paraplyen. Beste formen for samarbeid er at man jenker seg etter hverandre og samarbeider.

- Er ikke Hamar stort nok for to festivaler samtidig?
- Det er vanskelig å si. Jeg synes i hvert fall at det er en veldig stor sjanse å ta å legge opp til det. Det blir for enkelt å si at vi har hver vår publikumsgruppe. Sånn som Flagstadfestivalen utvikler seg, med suksesskonserter på Gregers, er det ikke lenger vanntette skott mellom publikumsskutene.

Bjørn Simensen, kunstnerisk leder av Kirsten Flagstadfestivalen, liker ikke nyheten om HMFs datosjonglering.

- Dette er noe som har vært koordinert gjennom JuniHamar, og der har Flagstadfestivalen sin avklarte plass i flere år. Den vil vi gjerne beholde. Før de (Hamar Music Festival. journ.anm.) foretar en selvtekt, må de diskutere det i forhold til andre arrangører i juni, sier Simensen, og appellere til JuniHamar om å ta saken opp og få det avklart.

- JuniHamar har også en kommunal funksjon, så her må kommunen ha en hånd på rattet. For er det noe vi i musikklivet bør kunne, så er det å samarbeide. Å ta seg til rette er umusikalsk.

Ønsker ikke samarbeid
Thor Birkeland Hansen, presseansvarlig i Hamar Music Festival, stiller seg uforstående til kritikken.

- I fjor hadde vi St. Hans-helga, og det er det vi går tilbake til neste år også. Vi vet ikke hva de ønsker; at vi ikke skal ha noen festival eller flytte den lengst mulig vekk. Jeg vet ikke hva som agendaen deres er. Det er veldig dumt at de tar dette gjennom media, og ikke snakker med oss direkte, sier Birkeland Hansen.

Han er også skeptisk til et eventuell samarbeid mellom musikkfestivalene.

- De kan jo ikke være samtidig. Da må vi tilpasse oss. Vi kan ikke ha Flagstadfestivalen og Hamar Music Festival samme helg. Det skjønner vi også. Da må vi i tilfelle flytte oss om to år igjen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.