I 1925 kom bokhandler Marcus Gravdahl fra Halden til Hamar. Etternavnet skulle etter hvert vise seg å bli stående som et kjent uttrykk i mjøsbyen. Gravdahl kom til byen for å jobbe som lærling hos bokhandler Emil Lie. I 1937 åpnet han sin egen butikk, M. Gravdahl, i Hamar. Nå, nesten 80 år senere, lever bokhandelen fortsatt, og er i dag en av få selvstendige bokhandlere i landet.

– Det er mye historie som sitter i veggene her, og vi vil ikke bort herfra. Dette er vuggen vår, sier Grethe Bakke.

Hun er daglig leder for Gravdahl AS med tre filialer. En i Torggata, en på Maxi og en i Lillehammer. I Torggata har de holdt til i de samme lokalene siden åpningen på 30-tallet. Og der vil den fortsette å være, skal vi tro Bakke.

– Vi merker konkurransen fra CC godt, men vi bretter opp ermene og fortsetter som før. Vi er avhengig av at folk handler i sentrum, men vi må ta det som det kommer, sier hun.

Mye har skjedd siden Marcus Gravdahl åpnet butikken 2. juni 1937. Historiker Per-Øivind Sandberg forteller at butikken er en av de eldste nålevende bedriftene i Hamar.

– Etter nesten 80 år viser Gravdahl at de har kommet seg gjennom storm og regn, sier han.

Etter å ha sett litt tilbake på historien, forteller Sandberg at Marcus Gravdahl på et tidspunkt åpnet enda en filial.

– I 1949 åpnet Gravdahl en filial i Stange, men det er uvisst hvor lenge den eksisterte, sier Sandberg.

På begynnelsen av 60-tallet kom Asbjørn Røed fra Gjøvik til Hamar for å jobbe hos Gravdahl. Noen år senere, på slutten av 60-tallet, kjøpte Røed bokhandelen av Gravdahl og tok over driften.

– Han var aktiv i motstandsbevegelsen under krigen. Som bokhandler var han en god servicemann, forteller Sandberg, som selv kjente Røed.

– Asbjørn var veldig koselig! Han var nøyaktig, og det skulle være orden, sier Grethe Bakke som jobbet med Røed en periode.

Siden Røed tok over og fram til i vinter har Gravdahl vært i Røed-slekten. Det skal vi snart komme nærmere tilbake til.

Først skal vi gå litt tilbake igjen i tid. Til den gang bokhandelen hadde svære bokhyller som gikk fra gulv til tak, og bokhandlerne befant seg bak en lang disk inne i lokalet. Undertegnede husker ikke stort fra den tiden selv, men har fått kyndig assistanse av en som gjør det. Nemlig Knut Faldbakken. Han har vært en flittig kunde hos Gravdahl i mange år, og husker godt første gang han var innom bokhandelen.

– Jeg husker første gang jeg var der, og det var ganske morsomt. Det var tidlig på 50-tallet, rett etter at vi flyttet til Hamar. Jeg var med mor. Jeg husker jeg la merke til en spesiell fyr som jobbet der. Mor hvisket til meg: «han er dikter». Det viste seg at det var Rolf Jacobsen, som den gang jobbet der. Det var mitt første møte med Rolf, erindrer Faldbakken.

Jacobsen hadde flyttet til Hedmarken etter andre verdenskrig. Den berømte dikteren bodde på Nes og fikk seg jobb hos Gravdahl.

Tidligere var det flere av det Faldbakken kaller seriøse bokhandlere i Hamar. I tillegg til Gravdahl nevner han både Støkkens bokhandel og Emil Lies bokhandel. Faldbakken er ingen tilhenger av at de uavhengige bokhandlerne gjennom årene er byttet ut med kjedebutikker.

– Nå er det bare Gravdahl igjen som uavhengig bokhandel her i byen, ja, de er en av få i hele landet. Det er helt forferdelig det som skjer med bokhandlene rundt omkring. Det har blitt til supermarkeder med bøker der markedet bestemmer. Det gjør Gravdahl enda mer unik både i by og land for oss som bryr oss om bøker, sier han, og legger til at Gravdahl har bygget seg opp som Hamars litteraturhus.

Faldbakken har etter hvert fått et nært forhold til Gravdahl. På flere måter. Han forteller selv at han først fikk et aktivt forhold til Gravdahl da han flyttet tilbake til Hamar på slutten av 1970-tallet etter et utenlandsopphold.

– Det var da jeg ble begeistret, sier han.

Men det er ikke bare som kunde han har hatt et godt forhold til Gravdahl. Bokhandelen har betydd mye for Faldbakkens karriere, på samme måte som Faldbakkens bøker har betydd mye for Gravdahl.

– Gravdahls innsats som formidler og salgsledd har vært av stor betydning for min karriere, sier Faldbakken.

For når Faldbakken har kommer med nye bøker klatrer han rett til topps på salgslistene hos Gravdahl. Han minnes spesielt hvordan det var da han ga ut «Natthagen».

– Mitt stolteste øyeblikk som forfatter var nok da Natthagen kom ut samtidig som en Jo Nesbø bok. Jeg solgte dobbelt så mye som ham hos Gravdahl. Så jeg har solgt mer enn Nesbø, hvert fall her veldig lokalt, ler han.

Og Grethe Bakke er klar på at Faldbakken er en suksess hos dem.

– Når han kommer med ny bok blir det den som selger mest her på Hamar, sier Bakke.

Mye av æren for at Gravdahl er den suksessen den er i dag, har Anne Bjørg Røed, Asbjørn Røeds datter, fått. Hun tok over butikken etter sin far på begynnelsen av 90-tallet, og drev den fram til hun dessverre gikk bort i vinter.

– Anne Bjørg skal ha all ære for det som har skjedd her de siste årene. Det var en solid og god bokhandel tidligere også, men hun har pløyd ny mark. Hun var ikke redd for å prøve noe nytt. Bokkveldene vi har er et eksempel på det. I starten var det nok ikke mer enn 4–5 stykker til stede. Nå har det blitt en tradisjon og det kommer utrolig mye folk. Det har blitt en suksess. I tillegg fikk hun også startet opp kafeen. Hun har vært en motor, sier Bakke.

Hun vet hva hun snakker om. Hun har jobbet på Gravdahl siden 1989, og har vært med på reisen siden Anne Bjørg Røed tok over. Hun beskriver at hun kjente Røed så godt man kan kjenne noen personlig. Også alle andre vi har snakket med i denne reportasjen har understreket Anne Bjørgs betydning for Gravdahl, og hun høster mange lovord.

Under Anne Bjørg Røeds ledelse åpnet filialen på Maxi i 1993, kafeen åpnet i 2007 og filialen på Lillehammer åpnet i 2011. I tillegg har de klart seg som en uavhengig bokhandel. En periode var Gravdahl under Libris-kjeden, men gikk ut på 90-tallet. Nå har de kun et innkjøpssamarbeid med Norli-kjeden.

– Færre og færre står utenfor kjedene. Vi er avhengig av samarbeidet med Norli, men vi er ikke knytta til kjeden. Vi står friere til å kjøpe inn bøkene vi selv vil, og vi kan sette boka i sentrum, sier Bakke.

Gjennom årene har både Gravdahl og Røed høstet flere priser. For å nevne noen har de fått Oktober-prisen, blitt kåret til årets bedrift av Nordea og blitt kåret til Norges beste bokhandel av Den norske Forfatterforening.

– For Anne Bjørg var det viktig ikke å hvile på laurbærene. Hun takket for prisene, satte dem på kontoret og jobbet videre. Nå har vi satt prisene fram i barneavdelingen. Det var veldig artig med bokhandlerprisen, den er det jo forfatterne som står bak. Det var stor stas, sier Bakke.

Etter Røeds bortgang i vinter er det nå Bakke som har tatt over som daglig leder. Erfaringen er fortsatt på plass hos Gravdahl. Bakke har selv jobbet der i 27 år, og Marit Tyriberget Søsveen, som jobber på Gravdahl, har 46 år bak seg i bokhandelen. De forteller at mye har forandret seg gjennom årene.

– Lokalet har blitt mye større, og inventaret har blitt endret mange ganger. Alt er forandret, sier Søsveen.

– Vi var blant de første som begynte å ha register over lageret på datamaskin. Den gang måtte vi ta backup hver morgen. Det tok så lang tid at vi ikke kunne bruke datamaskinen før halv 12, det tok halve dagen, ler Bakke.

Nå er de klare for å fortsette jobben Røed gjorde så godt de kan. De vil fortsette med litteraturkvelder som før, og ha arrangement for barn på lørdager. De har allerede flere navn på blokka til høstens bokkvelder. I tillegg mener de at deres store fordel i konkurransen mot kjedene er service.

– Vi vil gi kundene en god opplevelse. Vi har største prosentvis andel ansatte med fagutdannelse i Norge, og det er viktig med god kunnskap, sier Bakke.

Røed har selv bidratt til å sikre Gravdahls framtid. Bokhandelen eies nå av Anne Bjørg Røeds Stiftelse. Røed testamenterte sine eiendeler, to millioner kroner, til stiftelsen da hun gikk bort. I stiftelsen er Bente M. Vestues styreleder, og hun har med seg Marit Moen Høyer og Torun Risnes. Ola Mørkved Rinnan har tatt over som styreleder i Gravdahl, og har med seg An-Magritt Vangen, Dag Jørgensen og Tor Johansen i styret.

Sammen vil de alle nå prøve å føre arven etter Røed videre. Eller som de selv sier: Ingen klarer å fylle skoene etter henne, men som lag må de fylle en liten del hver og fortsette jobben som Røed har gjort i en årrekke.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.