• forfattere: Per Øyvind Sandberg (t.v.) og Rolv Amdal foran Hamarhallen i dag.Foto: Geir Vestad

Et oversiktskart i slutten av boka viser Utstillingsplassens eiendommer, boligprosjekter og tomter i Hamar i dag – til sammen 54 eiendommer. For det er en stor og tung samfunnsaktør det dreier seg om, understreker forfatterne. Så er det da også blitt ei stor bok. 300 sider i uvanlig stort format – det fins knapt noen bedriftshistorie av et slikt omfang på våre kanter.

Hamarmart’n

«Fesjå, mart’n og byutvikling» – bokas tittel forteller at det handler både om både modernisering av landbruket, om utviklingen av handelsbyen og om sentrumsutvikling.

Og her er det de helt lange linjene som trekkes opp, fra Fogderiforeningens oppstart i den nye byen i 1852 for å skape et landbrukssenter på Østlandet, via Per Bakkes virksomhet fra 1950-årene og helt fram til Terje Haugan og dagens eiendomsselskap Utstillingsplassen Eiendom.

Dramatikk

Det var Per-Øivind Sandberg, tidligere statsarkivar, som i 2014 ble spurt om å skrive av Terje Haugan. Senere ble Rolv Amdal, tidligere sjefredaktør i Hamar Arbeiderblad, koblet inn. De to har delt stoffet mellom seg slik at Sandberg har skrevet historien fra starten av Oplandenes Fogderiforening i 1852 og fram til 1986. De siste 30 årene er det Amdal som har tatt for seg. Og dette stoffet har alene fått like stor plass som de første 130 årene.

– Det ligger mye dramatikk i det som skjedde disse årene, som kanskje ikke så mange kjenner til, sier Rolv Amdal,

– Det var slett ikke alle som syntes om varehusetableringen i Hamar. Utbyggingen av Scandic hadde også en trang fødsel, og det var bare så vidt at godkjennelsen ble gitt. Striden om Åkersvika, Vikingskipet, Briskeby stadion, utviklingen av Koigen – det hører med til historien alt sammen.

«Gamle venner blir uvenner» heter et av kapitlene. Her er det Arthur Buchardts planer for hotell på Koigen det handler om, mot Utstillingsplassens ønske om å utvikle det gamle kulturhuset på Scandic. Det er en del av historien det også.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.