Kongen satt på Buckingham Palace i London, og i notatet Bomann-Larsen har gjenfunnet på Slottet i Oslo, har kongen notert ned med blå blyant sitt nei til å abdisere.
- Det som står her, redder norgeshistorien, sa Bomann-Larsen da han torsdag presenterte sin nye bok "Svaret", som er sjette bind i serien om kong Harald og dronning Maud.
Boka forteller om spillet rundt den norske tronen fra juni til september 1940.
- I denne fasen hadde Norge et tyskvennlig regime på plass, sa Bomann-Larsen.

- Råttent forslag

Kladden han fant på Slottet er kong Haakon VIIs umiddelbare svar til hele det politiske Norges krav om at han måtte abdisere. Etter krigen skriver en marskalk på Slottet i sin dagbok at kongen hadde fortalt ham at det tok ti minutter å "svare på det råtne forslaget fra presidentskapet".
I brevet avviser kong Haakon kontant å abdisere slik at naziregimet kan innsette tre år gamle prins Harald som ny konge i Norge. Prinsen befant seg da i Stockholm sammen med sin mor kronprinsesse Märtha, mens kong Haakon og kronprins Harald var i London..
- Det ble lagt et veldig press på kronprinsesse Märtha om så å si frigi prins Harald. Til slutt beordret kong Haakon henne til å dra ut, og lengst mulig bort, til USA. Kongen var meget lettet da de kom seg ut, fortalte Bomann-Larsen på pressekonferansen.

- Politisk konge

I sitt svar viser kongen til Elverum-fullmakten, hvor et enstemmig Storting avslo å samarbeide med naziregimet. I mellomtiden hadde de stortingsrepresentantene som var igjen i Norge latt seg overtale til likevel å tre sammen.
Kongen avslutter ironisk sitt svar med at han "ikke kan være presidentskapet behjelpelig med å lette ordningen for innførelsen av et riksraad ved å abdisere".
- Det nye kildemateriale viser nok at kong Haakon var mer engasjert enn vi visste. Kongens nei er velkjent, men det er absolutt interessant at kongen spontant brakte fram dette at Elverums-fullmakten er regjeringens og dermed kongens grunnlag, sier Dahl til NTB.
Historiker og leder av Holocaust-senteret Guri Hjeltnes sier at hun synes det er interessant at Bomann-Larsen løfter fram kong Haakon som en politisk konge.
- Det er morsomt å lese om det dramaet Bomann-Larsen skriver om. Det er interessant at kongen skrev dette ned helt spontant i en kladd. Det endrer ikke norgeshistorien, som jeg ser noen har sagt. Men det er klart at all god historie som kommer tett inn på mennesker, og særlig en kongefamilie, er med å justere historien, sier Hjeltnes. (©NTB)

 

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.