Karakterforskjellen er hele 35 prosent mellom elever med høyt utdannede foreldre, kontra elever med lavt utdannede foreldre.
Karakterene for elever som gikk ut av grunnskolen i 2012 viser tydelige kjønnsforskjeller, og en klar sammenheng mellom skoleresultater og sosial bakgrunn. Forskjeller knyttet til foreldres utdanningsnivå er mest markert i matematikk, og minst i praktiske fag.
Gjennomsnittlig grunnskolepoeng varierer med tolv poeng, fra 33,8 poeng for elever med de lavest utdannede foreldrene, til 45,7 poeng for barn av foreldre med lang høyere utdanning.
I enkeltfag er forskjellene knyttet til sosial bakgrunn minst i praktiske fag som mat og helse, kunst og håndverk, i tillegg til kroppsøving, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Elever ved private skoler har høyere gjennomsnittlige standpunktkarakterer i fagene engelsk, matematikk og norsk hovedmål enn elever ved offentlige skoler. Innvandrere får i snitt lavere karakterer enn den øvrige befolkningen og jenter oppnår i gjennomsnitt høyere karakterer enn gutter. (©NTB)
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.