Det er Hamar Arbeiderblads Rune Steen Hansen og Trond Lillebo som står bak den halvtimeslange filmen, som er noe helt nytt i HAs historie. En dokumentarfilm av denne typen er ikke blitt laget i HA før.

Og når det først skjer, er det i tilknytning til det mest dramatiske døgnet noensinne i Hamars historie.

Om morgenen 9. april 1940 ble Hamar i all hast landets hovedstad. Både konge, storting og regjering nådde Hamar med tog litt over elleve på formiddagen, og holdt møter i Festiviteten som skulle bli av avgjørende betydning for de senere begivenhetene, mens kongefamilien tok inn på Sælid gård.

Møtte tyskerne

Den første som møtte tyskerne på veg inn i Hamar, var Arne Hjorth Sørensen som fikk en tysk maskinpistol rettet mot halsen.

I dag er Hjorth Sørensen 94 år, og i dokumentarfilmen forteller han – for første gang offentlig – om hvordan han opplevde det som skjedde.

– Dette er en historie som ikke har vært kjent av særlig mange, sier Steen Hansen.

En annen kilde til opplysninger, er tidligere forsvarssjef Harald Sunde. Han bor i dag selv på Lundehøgda, der en av de største trefningene fant sted i april i 1940.

på Sælid

Tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg er med for å fortelle om stortingsmøtet i Festiviteten. Og Astrid Christiane Holm Hermansen forteller om det som skjedde på Sælid gård, der blant annet kongefamilien ble innkvartert denne dagen.

Siden innspillingen av spillefilmen «Kongens nei» nå er i gang, der en god del av handlingen utspiller seg i Hamar og Elverum, kommer HAs dokumentar også inn på denne. Nærmere bestemt er det Anders Baasmo Christiansen, som spiller kronprins Olav i «Kongens nei», som i HAs dokumentarfilm snakker om sin rolle.

I første omgang vil filmen være tilgjengelig på HATV. Men Rune Steen Hansen har også et håp om at skolene i Hamar-regionen kan benytte seg av den.

– Det er viktig at også nye generasjoner blir kjent med det som skjedde i Hamar i disse dagene, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00