Og med det har vi to «superdager» på Mjøsa så langt denne sesongen: 10. mai (7,4 kg, 6,1 kg, 5,1 kg, 4,4 kg og 4,2 kg) og nå 16. mai.

7,3 kilo, 6,2 kilo, 5,5 kilo og 4,9 kilo er 16. mai-rekka som ble meldt inn til Hamar Arbeiderblads konkurranse.

Stein Erik Stubbom fra Veldre tok sine, 7,3 kilo (morran) og 4,9 kilo (kvelden), i Ringsakerfjorden. Øyvind Sjørengen, Gaupen tok en på 6,2 kilo i Ringsakerfjorden 16. mai – og Magne Kvam fra Hamar tok en flott mjøsørret på 5,5 kilo i Furnesfjorden.

Hvem vet?

«Hvem andre enn fisken selv kan vite noe om når akkurat det skjer?», spør forfatter Helge Hagen i boka «Og der gikk snella» (1998). Svaret finnes i et sitat gitt av en ikke navngitt fisker: «Når krøkla gyter på Snippsandodden, står den så tett at du ikke får fylt kaffekjelen med vann. Den blir bare full av krøkle».

Og det er selvsagt denne lille fisken, og dens gytetid, som er årsaken til det eventyrlige vårfiske på Mjøsa. Det vet alle som sitter i en båt ute på Norges største innsjø i mai. Det er storørretens jakt på maten, krøkla, som gir sportsfiskerne en ekstra god mulighet i sin jakt.

«Superdager»

Men innenfor denne måneden finnes altså noen ekstra gode dager, med «bett», som fiskerne sier – og disse dagene kjenner ingen på forhånd – og det gjør selvsagt fisket ekstra spennende.

16. mai og 10. mai ble slike «superdager» i år. I 2012 var 19. mai en slik dato: 7,7 kg, 7,5 kg, 7,2 kg og 5,1 kg. I 2013 var 18. mai en slik dato: 7,1 kg, 6,0 kg, 4,2 kg, 3,7 kg, 3,1 kg – og i 2014 var 1. mai (åpningen) helt klart en «superdag»: 7,4 kg, 6,2 kg, 5,7 kg, 4,5 kg, 3 kg.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.