Pusten går litt raskere bare en tenker på det, og i alle fall når Johnny Høgli selv tenker tilbake: – Det brenner seg fast i hodet. Om man en gang skulle glemme sitt eget navn, så er dette noe man kommer til å huske, humrer han.

KROKEN KNEKT

Han kjører ofte opp til Mjøsa, setter ut båten – og jakter storørret fra nede på Tangen og nordover opp mot Helgøya. Klokka elleve på kvelden forrige fredag hogg det til nede ved Gjøvika.

– Jeg skjønte at dette var stort, men var livredd for at det var ei kjempegjedde, sier Johnny Høgli.

Ruggen dro ned, dypt ned.

– Den gjorde vel egentlig som den ville. Jeg så ikke på klokka, men brukte vel tjue–tjuefem minutter, forteller Johnny Høgli.

Han så ikke fisken før den var helt inne ved båten.

– Satt den godt?

– Den satt nok godt, men da den ble løftet om bord, så løsnet sluken. Da hadde ørreten knekt en krok og to andre kroker var rettet ut.

SJELDEN

Det er fem år siden sist en mjøsfisker dro inn en mjøsørret med vekt over ti kilo. Øyvind Sjørengen fra Gaupen viste fram et flott eksemplar høsten 2010. Saken er at Johnny Høglis tikilosfisk, tatt sist fredag, er den femte mjøsørret på mer enn ti kilo tatt de siste 15 år.

50- og 60-tallet var tiden for slike rugger. Tiden før utbyggingen av Gudbrandsdalslågen.

Robert Larsen, Moelv og Omegn Jeger og Fiskerforening, har laget en unik liste over 10-kilosørret tatt i Mjøsa fra 1906 og fram til i dag. Denne lista viser at det fra 1950 til 1953 ble tatt 28 mjøsørret over ti kilo, at det fra 1960–1962 ble tatt 25 tikilosørreter–og at det fra syttitallet ble en svært sjelden opplevelse.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00