• Øyungen: Den vakre innsjøen i Ringsakfjellet krever en halvtimes innsats med beina. Men når du først kommer fram, venter en herlig naturopplevelse og muligheten for fin ørretfangst. Foto: John Arne Holmlund
  • Mjøsa: I Mjøsa er det storørreten som dominerer. Foto: Steinar Kraabøl
  • ÅSTA: Theis Dreiøe Støen (9), Mats Magnset Vennestrøm (8) og Vetle Dreiøe Støen (9) storkoser seg med fisking i Åsta.
  • nybusjøen: Ole Nashoug (f.v), Trond Mellum og Svein Arve Pedersen i Vang jakt og Fiskeforening viser flotte halvkilosørreter fra Nybusjøen. Bildet ble tatt i forbindelse med prøvefiske.
  • brumundsjøen: Fluefiske i solnedgang på Brumundsjøen. Foto: Remi Laakso
  • brumunda: En av Norges beste ørretelver når mjøsørreten vandrer opp.

Øyungsjøen: Ligger nordøst i Ringsakfjellet og lokker med smellfeit ørret i god kondisjon. Marflo i vannet sørger for at fiskekjøttet er rødt og delikat. Ørreten biter på flue, mark og sluk. Fra parkeringsplassen på Øyungen er det en halvtimes spasertur på fine stier inn til vannet. Her inne er det mulig å være helt alene i lange perioder. En perle i Ringsakfjellet. Kjøpt fiskekort i bommen på Brumund sag.

Nybusjøen: Lett tilgjengelig i Vangsåsa. Sving av fjellvegen fra Gåsbu mot Brumund og mot Nybusetra. Fin teltplass ved utoset på Flagstadelva. Perfekt fiskeplass for de aller minste. Ørreten biter på mark, sluk og flue. Kvartkilosørreten dominerer i vannet. Kjøp fiskekort i bommen på Gåsbu.

Åsta: En sikker vinner i Ringsakfjellet. Her kan de aller yngste teste ut fiskestanga på småørret, harr og abbor. Det er fiskeplasser overalt. Elva er tilgjengelig gjennom hele Åstdalen. Men vær obs! Storørreten kan være i bettet. Det er ikke uvanlig med fisk mellom en og to kilo i den vakre fjellelva som fra Øyerfjellet og har sitt utløp i Glomma ved Åsta.

Brumunda: Elva som renner fra Brumundsjøen og ut i Mjøsa ved Brumunddal er kjent som Norges beste storørretelv. Det betyr ikke at elva er utilgjengelig for «Hvermansen». Bruk minimum 0,25 sene. I enden av snøret knyter du en rappala eller en spinner. Mark og flue er også effektivt i Brumunda.

Ved god vannstand i juli og august kan du sikre deg sommerens fiskeopplevelse. Mjøsørret på opp til fire kilo vandrer helt opp til Bergsbufallene.

Brumundsjøen: Egen ørretstamme. Mest effektivt fiske fra båt, men mulighetene for fangst er også god fra land. Fine fiskeplasser både på Vangsiden og Ringsaksiden av sjøen. Furnes Jeger og Fiskeforening har utleie av robåt.

For litt mer avanserte ørretfiskere kan Brumundsjøen by på litt av et eventyr i vårflueklekkingen rundt 10. juli. For hobbyfiskeren med stang kan vi anbefale parkering på Brumunddalssetra. Derfra tar det en halvtime å gå inn til sjøen på fin sti.

Svartelva: Mjøsørreten vandrer opp Svartelva som har utløpet i Åkersvika. Særlig er sideelva Fura utfordrende med spennende fiskeplasser. Fura kommer fra Løtenfjellet, og mjøsørreten vandrer helt opp til Brenneriroa.

I Svartelva er det også ørret å få på kroken.

Bergsjøen: Vakkert beliggende innsjø langt inne i Stange allmenning. Fin bestand av ørret, men også røye og abbor. Et undervurdert fiskevann i et område mange på Hedmarken bør stifte bekjentskap med. Fine teltplasser og lett tilgjengelig.

Lavåa: Et kraftig regnvær øker vannstanden i den lille elva som renner fra Lavsjøen i Vangsåsa og nordover mot Åsta. Her kan du få kvartkilosørret ved hjelp av en enkel markstang. På tørr sommer er nesten ikke verdt å prøve. Men med vann i elva byr på Lavvåa et spennende fiske ikke minst for de yngste.

Flagstadelva: Flagstadelva er bedre enn sitt rykte. De siste sommerne har mjøsørreten også vandret langt opp i elva, som munner ut i Åkersvika i Hamar. I de nedre partiene er elva stilleflytende og ikke minst lett tilgjengelig fra bilveg. I øvre deler i Vangsåsa huser elva småørret som kan fiskes fra mange idylliske steder ved elvekanten.

Lunken: Dette fantastisk vakre fjelltjernet i 961 meters høyde nord for Sjusjøen krever maksimalt av fiskeren. I dette vannet hersker sky og svær kilosørret.

Vær varsom når du nærmer deg vannet. Det skal lite til før ørreten skremmes. Er du ute etter intenst fiske med mange napp, kan du styre unna Lunken. Er du ute etter den ene store ørreten og en usedvanlig naturopplevelse, bør du prøve fiskelykken her. Utsett av mark på krok i ruskevær kan gi full telling. Er du god med tørrflua, vær så god!

Mjøsa: Norges største fiskevann! Det er registrert 20 fiskearter i innsjøen. Men det er ørret, abbor og lågåsild som er de mest populære artene for fiskerne. Ørretfisket i Mjøsa på forsommeren gir fangster opp mot 10 kilo. Men dreggefisket i Mjøsa er ikke for amatører. Her kreves båt, tungt utstyr og erfaring. Men abborfiske i juli og august fra land eller båt gir garantert fast fisk!

Skogstjernet: Dette er ditt hemmelige fiskested. Det spiller ingen rolle om det er abbor, røye eller ørret i tjernet. Det er mange av disse på Hedmarken. Ta fram kartet og prøv lykken. Kanskje finner du skogstjernet som nesten bare du fisker i.

Selv har jeg funnet et par slike, ett i Ringsakfjellet og et tjern i lavere strøk av Ringsaker. Jeg liker best å være alene ved disse skogstjernene som begge huser svær ørret.

Hemmeligheten på slike fiskeplasser er å holde en lav profil når man nærmer seg tjernet fordi fisken ofte er sky. Ruskevær er å foretrekke hvis du ikke er en kløpper med å servere tørrflua.

Les også
HELG Se hvem som har tatt fisk i HAs fiskekonkurranse.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.