– Det er veldig spesielt at han har greid å holde seg under radaren med falsk identitet så lenge.

Det sier politiadvokat Frode Aabak om en spesiell sak som har versert i Hedmarken tingrett denne uka. Domstolen har bestemt at en ungarsk mann skal utleveres til hjemlandet. Mot sin vilje. Han sitter for tiden varetektsfengslet, og historien bak dreier seg om en internasjonal etterlysning og en siktelse for heleri av stjålne biler i Ungarn.

TRAFIKKONTROLL

Vi går tilbake til 18. mai. Politiet er ute og holder en rutinemessig trafikkontroll.

En av dem som blir stoppet, er den ungarske mannen. Når politiet sjekker identiteten hans, får de en følelse av at det er noe som kanskje ikke stemmer. Mannen blir sluppet, men få dager senere får utlendingsmyndighetene inn informasjon som får politiet til å pågripe mannen. De tror ikke han er den det står i passet hans at han er.

I RINGSAKER

Mannen har bodd i Ringsaker. Der har han arbeidet og hatt en legal inntekt under sitt falske navn, og det har ikke vært noen som har hatt grunn til å stille spørsmål rundt identiteten hans.

Etter det HA får opplyst har han ikke hatt med politiet å gjøre etter at han kom til Norge, og ut over at han nå er siktet for bruk av falsk ID er han ikke mistenkt for andre straffbare forhold.

HELERISAK

Men i Ungarn har mannen vært etterlyst for heleri av stjålne biler i mange år. Han er internasjonalt etterlyst gjennom Schengen.

Det ungarske justisdepartementet har nå formelt begjært mannen utlevert fra Norge, slik at han kan straffeforfølges for helerisaken i hjemlandet.

Mannen har motsatt seg å bli utlevert. Men Hedmarken tingrett mener det er rettslig grunnlag for å levere ham ut til ungarske myndigheter.

– Han har tatt betenkningstid på om han skal anke utleveringen inn for lagmannsretten. Han utelukker det nok ikke, men vi skal tenke oss om før vi tar en avgjørelse på det, sier mannens advokat Ove Herman Frang til HA.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.