Onsdag kveld mottok skuespillerne, regissør og alle andre som har vært engasjert i oppsetningen stående applaus under premiéren i Maihaugsalen i Lillehammer. Hyllesten var meget fortjent.

«Om mus og menn» ble skrevet av John Steinbeck i 1937, og handlingen er lagt til tøffe tider i 30-tallets Nord-Amerika. Vi møter George og Lennie; to arbeidere som lever et liv på vegen i jakten på neste lønningspose. Lennie er fysisk sterk, men enkel til sinns. George tar seg av storebror-rollen. Sammen har et felles mål om å en dag være i stand til å kjøpe sitt eget stykke land. En ganske enkel og nøktern versjon av den amerikanske drømmen, men allikevel så utrolig fjern for de to følgesvennene.

Strålende jobb

Regissør Anne-Karen Hytten har gjort markante fortellergrep rundt den gripende historien, og her treffer hun blink på det aller meste. Med enkle, men allikevel særdeles effektive virkemidler fortelles historien på overbevisende vis. Kulissene gir rom for publikums egen fantasi, og innholdet preges ofte mer av det man ikke ser enn det man faktisk ser. Noen liter høy, en glassplate og et par rekvisitter viser seg å være mer enn nok. Tidsriktig og velplassert musikk, lys og kostymer sørger for at man dyttet i riktig retning. Det er skuespillerne som gjør mesteparten av jobben, og her har Hytten satt sin lit til skuespillernes fortellerkraft. Tillitt som gir glimrende resultater.

Skuespillerne gjør nemlig en aldeles strålende jobb, og i sentrum av den gode prestasjonen står Tom Styve og Åsmund Brede Eike i særdeleshet. Sammen driver de historien på strålende vis, og den intensive kjemien de to skaper seg imellom gir virkelig gode resultater.

Overbevisende

Det er vanskelig å ikke la seg fengsle av karakterenes sterke bånd, og i løpet av 90 minutter rekker man å bli oppriktig glad i både Lennie og George. Kanskje spesielt glad i Lennie som på håpløst vis er helt avhengig av kompisen som vegviser. Tom Styve gir liv til den enkle karakteren på en meget overbevisende og engasjerende måte, og framstår samtidig som oppsetningens aller største beholdning. Her er allikevel alle med for å dra lasset, og man bør ha en rimelig god unnskyldning hvis man som kulturinteressert ikke får med seg «Om mus og menn» i løpet av senvinteren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.