– Dette har vært en morsom og veldig annerledes uke, sier Oda Emilie Dybvig (15). Hun og medelevene Kristoffer Arneberg Novak (15), Martin Søli Reinemo (14) og Hedda Lie Nordahl-Hagen (14) er blant elevene som denne uken har deltatt og jobbet med Turnéorganisasjonens elevfestival Kunst Underveis. I år er det nemlig 25 år siden oppstarten av ordningen som i dag heter den kulturelle skolesekken (DKS) ble etablert i Hedmark, og i den anledningen har Turnéorganisasjonen latt elevene få en hovedrolle i feiringen.

Lange, spennende dager

Med utgangspunkt i bestillingsverket «neoN Notebook», skrevet av Eivind Buene for kvartetten Ensemble neoN, har elevene utviklet og produsert en vandreforestilling med ulike kunstuttrykk.

– Vi begynte på tirsdag, og vi har hatt noen lange skoledager der vi har jobbet til langt ut på ettermiddagen, sier Reinemo som deltok i prosjektets skuespillergruppe. Allerede torsdag kveld var elevene klare for å ta imot publikum, og de frammøtte fikk se at ungdomsskolen var pyntet med billedkunst, skulpturer og andre kunstinstallasjoner. Elevene forteller at det var godt å komme i gang med selve vandreforestillingen.

– Litt slitsomt har det vært, men vi har fått mange pauser og bra mye frihet til å drive på egen hånd, sier Dybvig. Elevene forteller samtidig at de er stolte av resultatet som ble presentert for seks ulike publikumsgrupper.

– Jeg synes det ble veldig bra, sier Reinemo.

Siste av tre skoler

Turnéorganisasjonen har bidratt med kunstnere til veiledning, musikk til inspirasjon og en prosjektbeskrivelse, men det er elevene selv som har skapt resultatet. Børstad ungdomsskole var den siste av tre skoler som har deltatt i festivalen, og daglig leder i Håkon Skoge forteller at han er mektig imponert over resultatet.

– Vi ville ikke feire oss selv. Vi ville feire eleven, kunstnerne, kunsten og skolen, og samtlige av elevene på skolen har vært involvert på en eller annen måte.

– Jeg er kjempeimponert, sier Skoge.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.