Vallset Trekkspellag fylte 40 år i fjor høst, og det ble markert med flere arrangement. Men det er først nå det er klart for hovedmarkeringen, som skjer med en sammensatt jubileumsforestilling på Vallset samfunnshus. Blant deltakerne sammen med Trekkspellaget, er Stange Trekkspillklubb, Stangebygdenes Musikkforening, Vallset Sanglag, Randi Marit Mæhlum Rustad og Willy Rustad, samt Bernt Ola Volungholen, Guro Evensen Hjemli og Magnhild Lersveen.

Trofaste medlemmer

Til jubileet har Arid Mæhlum skrevet en fyldig beretning, som er blitt både en bred musikkhistorie for Vallset og en omfattende framstilling av lagets virksomhet og betydning.

Det er også blitt en historie med en rekke ildsjeler, og mange har vært med lenge. I jubileumsåret er det 17 medlemmer i laget. Av disse er det tre som har vært med i alle de 40 årene; det gjelder både Jan Arne Berg, Erik Bakstad og Håvard Fossberget. Magnhild Lersveen har ifølge jubileumsheftet en like imponerende merittliste, selv om hun nå har valgt å tre ut som fast medlem.

En sentral skikkelse har vært Jan Arne Berg, som både har vært musikalsk leder siden starten høsten 1978, og var styreleder de første fem årene. Hans store innsats for kulturen i bygda generelt, og trekkspellaget spesielt, førte til at han fikk Stangeprisen i 2016. Arild Mæhlum påpeker også at det er bemerkelsesverdig at fire av lagets medlemmer er tildelt Stangeprisen. Det sier noe om hvor sentralt laget har vært, og er det fortsatt.

Det sier også noe om medlemmenes trofasthet at snittalderen ligger på 73 år, legger han til. Og fortsatt er det spillegleden som er drivkraften for laget og gjør at de fleste er motivert til å videreføre bygdas trekkspilltradisjoner.

Hyllest

– For min egen del har dette blitt en reise tilbake til røttene, sier Arild Mæhlum. Selv har han vært aktiv i laget de siste åtte årene. Da ble han pensjonist, og bestemte seg for å ta igjen det forsømte.

– Jeg har også ønsket det skal være en hyllest til dem som har bygget det opp, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.