• På ørkentur: Erlend og Thea er for tiden i Afrika. Her er Erlend på vei opp Big Daddy i Namibia, verdens største sanddyne.
  • Kultursjokk: – India anbefales absolutt! Det er noe man bør oppleve, men forbered deg på et hardt klask i fjeset de første dagene, sier Erlend. Thea ble fotografert hvor enn hun gikk.
  • Phnom Peng: – Vi kom veldig tidlig til Phnom Penh, så før vi fikk senger på hostellet ble det en rusletur i området. Vi fant ut at tuk-tuk-sjåførene starter dagen før 07.00.
  • Lister opp topp- og bunnpunkter: – Vi har prøvd å lage for hvert land. Noen land var litt vanskeligere å finne punkter på enn andre, men det har gått fint så langt, sier Thea.

Hei, jeg vil guide dere gjennom denne attraksjonen!

– Nei, takk!

– Jo, jeg skal guide dere!

– Nei, takk, vi vil ikke guides!

– Jo, jeg guider dere kjempebillig!

– Nei, vi har ikke penger til det.

– Joda, det er jo så billig!

– NEI TAKK!!!

The Red Fort Of Dheli (Diwan-i-Khas) vrimler av mennesker.

Erlend og Thea har akkurat klart å unnslippe nok en ufrivillig og temmelig dyr guidet tur. Fortet koster for øvrig 40 rupis å besøke. 500 rupis hvis du er utenlandsk.

Og de to røde krølltoppene fra Hamar og Kongsvinger ser temmelig utenlandske ut. Begeret har rent over for de glade backpackerne. Da de ankom flyplassen i Delhi endte de opp med å betale 1200 rupi for en 100-rupi taxitur til et hotell som taxisjåføren «ikke fant». Han slapp dem av på et tvilsomt turistkontor i en bydel uten andre turister, smale gater, tusenvis av folk, kuer og søppelberg. De var mildt sagt på villspor, og endte opp med å bestille en 16 dagers tur rundt Rajasthan.

– Vi fikk privatsjåfør som vi var sikre på kom til å kidnappe oss og rane oss, og var rett og slett livredde, sier Thea.

Han nøyde seg med å loppe dem. I seksten dager la han alle reiseruter innom utsalgsboder, hvor det var forventet at de kjøpte «halve fabrikken», som de selv beskriver det. De skjønte raskt at sjåføren tjente rimelig fett på å slippe dem av på steder de helst ville unnslippe.

Tilbake på hotellet skrives nok en liste med ti høydepunkter, og ti bunnpunkter. Kjæresteparet er godt over halvveis i sin fire måneders rundtur i Asia, Afrika og Sør-Amerika, og de deler opplevelsen fortløpende med familie, venner og drøyt 800 andre via Facebook. Reisedagboken «Erlend og Thea på tur» er populær.

«India er helt fantastisk, og vi har møtt mange flotte mennesker – men noen dustemennesker og dusteting får oss til å vri oss i frustrasjon» skrives i loggen.

- Innpåslitne guider som fotfølger deg i ti minutter før de tar nei som et nei.

- Det evige maset fra selgerne og tuk-tuk-sjåfører langs alle gater.

- Møkklukt, søppel og endeløse køer med indiske menn som vil ta bilde av Thea.

- Stådoer, og ikke noe dopapir.

- De store forskjellene mellom rik og fattig.

- En bakterieflora som gir deg Dehli Belly.

De ti bunnpunktene fra India går raskt å fylle inn.

– Du finner nok ikke mange kulturer som er lengre fra norsk kultur.

Erlend og Thea chatter med HA fra hotellet i Swakopmund, en by på størrelse med Hamar, på vestkysten i Namibia. India var første stopp på den fire måneder lang turen.Nå er de i Afrika. De siste dagene har blitt brukt på å bestige Table Mountain, mate frie seler på kaia, hilse på de sørafrikanske pingvinene og sjekke ut Kapp det Gode Håp. I Kambodsja fikk de oppleve soloppgangen over Angkor Wat, og bade i fossefall midt i jungelen. Listen med uforglemmelige øyeblikk er lang. Det er lett å bli misunnelig.

– Bakgrunnen for reisen var at vi var litt skolelei, og hadde veldig lyst til å oppleve noe nytt og spennende før vi studerer videre. Det anbefales til alle. Tirsdag krysset vi grensa til vakre Namibia. Vi har padlet 35 kilometer i kajakk, sovet under åpen himmel, besøkt Fish River Canyon, sett kule ørkendyr og vært på kamelriding. I går besteg Erlend og to andre i reisefølget verdens høyeste sanddyne, Big Daddy, som er 308 meter høy. De kom ned igjen med brannsår på hendene etter den varme sanden – klare for en kald øl i ørkenen, skriver Thea.

Ørkenen i Namibia er det for øvrig den 7. mørkeste stedet i verden – og stjernehimmelen er innmari vakker, ifølge kongsvingerjenta. De er på ingen måte survete eller misfornøyde med turen, men det er ikke kun glansbildene som vises fram. De skildrer reisen sin ærlig, som en liten varsku til alle andre ungdommer som planlegger en jorden rundt-reise.

Reisen andre store nedtur var i Ho Chi Minh, Vietnam. Thea og Erlend ruslet nedover fortauet på vei mot en kaffebar, da en fyr på scooter suser forbi og napper veska ut av hendene på Thea. Før de forstår hva som har skjedd er mobilen, bankkortene, visumene og bildene på minnebrikken forsvunnet for godt.

«Jævla veskenappere. Det er alt man kan si om sånt.»

Heldigvis var passene fortsatt i riktige hender, men som salt på såret hadde grensevaktene mellom Kambodsja og Vietnam kun stemplet visumpapirene.

– Vi politianmeldte saken, men ble sendt videre for nye visum. Vi ble sendt til nye byer – og ingen virket som de ville ta tak i problemet. Politiet var også veldig tafatte, så vi følte oss litt hjelpeløse. Det endte med at vi måtte ta fly til Hanoi for å fikse visum. Ettersom vi ikke lenger hadde noe stempel som bevis på at vi hadde kommet lovlig inn i landet, var det vanskeligere å ordne nye visum. Det endte med at vi måtte ha et lokalt reiseselskap i ryggen, og måtte betale den nette sum av 400 USD (drøyt 3300 norske kroner) for nye visum. Vi måtte levere fra oss passene for å få nye visum, og det hele virket veldig på kanten, sier Erlend.

Men nordmennene hadde i realiteten få valgmuligheter, og endte opp med å vente i åtte dager på hotell i Hanoi.

«Dagene brukes for det meste på å rusle rundt i gatene og spare penger. MEN! I dag har vi bestilt to-dagers cruise i Halong Bay! Vi drar i morgen tidlig og gleder oss veldig til å gjøre noe!» var meldingen hjem.

Cruiseturen ble avlyst på grunn av tyfon-fare. Den eneste reisen de fikk var den åtte timer lange bussturen fram og tilbake.

«Men, det var en opplevelse og masse lærdom!» skrev det like glade reisefølget, som skriver «veskenappere» på tre av ti bunnpunkter, for å forsterke hvor kjipt det var.

– Men veskenappingen gjorde også at vi lærte mye om kommunismen og korrupsjonen som faktisk er i Vietnam, sier Erlend.

– Lærdom var at selv om du har «tversoverveske» så klarer veskenappere på scooter å ta den. Sørg for å ha en tjukk stropp på veska, gjerne hvor stroppen er sydd helt rundt selve veska. Mobil, pass, visum og bankkort bør alltid være i passmappa. Det samme gjelder minnebrikke fra kamera, haha! Men, ting ordner seg til slutt!

Internettforbindelsen med Thea og Erlend blir snart brutt. De skal ut og hoppe fallskjerm, og så forsvinner de ut i ørkenen igjen. Om noen uker flyr de videre til Sør-Amerika. De har bestemt land og reiserute selv, men fikk KILROY til å organisere flybilletter og booke ekstraaktiviteter som safari og Machu Picchu.

– Det var veldig greit å få tips fra erfarne folk hos KILROY, siden det var første gang på backpackertur. Det var vanskelig å vite hva man skulle forvente, siden ingen av oss har vært på en lignende tur før. Vi var veldig spente og hadde vel litt forventninger om at det skulle bli fryd og gammen. Vi fikk et stort sjokk da vi kom til India, og gikk hardt på den kulturelle veggen, sier Erlend.

– Jeg synes nok India var det verste å være backpacker i, fordi det er så mange som skal lure deg for penger over alt. Vietnam er et veldig fint land å være backpacker i. Det er mange som velger det, men vi fikk en litt kjip opplevelse av landet da vi ble rana for visum og bankkort tredje dagen. Det amputerte resten av Vietnam, sier Erlend.

– Jeg mener også India har vært vanskeligst, både på grunn av mulighetene til å bli lurt overalt, men også de massive kulturforskjellene. Fordi folk ofte antok at vi er gift, var det nesten ingen som snakket til meg (av respekt, fordi jeg var «Erlend sin»). Det var veldig uvant, også fordi jeg er så glad i å snakke, sier Thea.

– Men en slik tur er noe å anbefale til alle. Det var hardt arbeid i forkant av turen (og «friåret» startet hardt), men turen gir oss så mye lærdom- om det å reise, om ulike kulturer, om politikk og om oss selv.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.