For det er noe smått eventyrlig med dette at én gang i året trekkes noen av verdens fremste operasangere til Hamar for å synge til Flagstads pris. For Kirsten Flagstads navn er i operaverdenen en døråpner til det meste, og derfor lar det seg også gjøre å trekke stjernene hit. Derfor er dette også en festival egnet til å vekke oppmerksomhet langt utenfor Hamars og landets grenser.

Men like viktig er det, for ikke å si enda viktigere, at Hamars og Hedmarkens befolkning slutter opp om festivalen slik de gjør. Da Kringkastingsorkesteret og sangsolistene hadde konsert på Stortorget fredag kveld, var det minst 1500 mennesker til stede. La gå at det var gratiskonsert og at det til og med var varme i lufta, men publikums mottakelse viste med all tydelighet at dette er noe vi liker – og vil ha mer av.

årlig fenomen

Det var i 2013 at den første utekonserten under festivalen ble holdt på Domkirkeodden, med et internasjonalt superlag og minst et par tusen mennesker i skråningen ned mot Løtenbygningen. Men Stortorget fungerte også ypperlig til denne slags konserter. Så nå er det bare å håpe på en tilsvarende utekonsert også neste år, og aller helst med Kringkastingsorkesteret da også, så klart.

Men skal det være mulig å gjennomføre, er Flagstad-festivalen avhengig av gode støttespillere. I år var det Sparebanken og Obos som ga konserten i gave til publikum. Og det var RingsakerOperaen som sørget for avslutningskonserten i Hamar domkirke søndag kveld. For Flagstad-festivalen alene ville ikke hatt budsjett til å gjennomføre slike kjempesatsinger.

Krever satsing

Men det er også klart at Flagstad-festivalen vil kreve en økt satsing også fra kommunens side. Og det hjalp ikke akkurat da kommunen i år kuttet en fjerdedel av sitt tilskudd. Og kanskje er det på tide å ta opp igjen Bjørn Simensens kongstanke om en stor internasjonal Flagstad-pris i statlig regi, som skal deles ut under festivalen?

Og tenk om Flagstad-festivalen også kan få råd til å holde en konsert i Flagstad-salen neste år? Så den slipper å stå tom under festivalen?

Samtidig er det enda flere i Hamar som bør se betydningen av å bidra til å øke oppmerksomheten rundt festivalen. På Stortorget fredag ettermiddag lå for eksempel spisestedet Valuta utrolig sentralt plassert for dem som ville ha en matbit og et vinglass før konserten. Og her kunne det godt ha vært lagt opp til helt enkel småmat som en opera-aperitiff; det hadde vært langt mer egnet enn de vanlige hovedrettene. Men det blir sikkert enda bedre neste år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.