Bakgårdsgjestene hos Tante Gerda fikk seg en filmopplevelse utenom det vanlige torsdag kveld. I disse dager har man nemlig mulighet til å dra på filmvisninger som foregår langt vekk fra sofakrok og kinosal, og filmen som rullet over lerretet var heller ikke den vanlige torsdagsfilmen. «Det store togrøveriet» står nemlig i filmhistorien som en av de mest kjente og betydningsfulle stumfilmene vi har. Det er en av de aller første stumfilmene som ble laget i Amerika, og er i dag betegnet som tidenes første western. En herlig og spennende opplevelse i seg selv, men med dyktige musikere på plass ble opplevelsen enda bedre. Tor Tveite, Johanna Becker, Rosamund Brown, Bente Midtsveen, Lars Henrik Johansen hadde tatt turen fra Oslo for å gi lyd til de historiske bildene, og det fungerte aldeles utmerket.

20- tallets Hamar

Litt senere på kvelden fikk de frammøtte en real godbit fra nasjonalbibliotekets arkiver. Der har de nemlig klart å grave fram tre gamle filmsnutter som viser Hamar i 1920-tallet. Også disse filmene ble akkompagnert med musikk, og det var mange vidåpne øyne som stirret nysgjerrig mot de fascinerende bildene. Den første filmen tok for seg et travløp som foregikk på mjøsisen i 1920. Deretter fikk vi se bilder fra Mjøsegnenes sangforbunds sangerstevne på Hamar som fant sted onsdag den 11. juni 1922. Hamar korforenings mannskor, fagforeningens mannskor og Stange Mannskor var blant de heldig som fikk vise seg fram foran kameraet den gangen. Den siste filmen viste bilder fra Strandgata 17. mai 1923.

rørende bilder

- Dette var veldig bra. Et superkult opplegg med et kjempebra orkester. Det er synd at det ikke var flere til stede, for dette fortjente et større publikum, sier Eivind Henjum. Han syntes det var ekstra flott å se hvordan det så ut i Hamar på 1920-tallet.
- Det var veldig rørende å se bildene fra Hamar. Ekstra spesielt var det å se hvordan de svære trærne i Strandgata så ut som små busker den gangen, sier Henjum. Western-moroa er slett ikke over helt ennå. I dag er det visning av «Sky High» fra 1922, og i morgen vises Sergio Leones spagetti- western «Once upon a time in the west» fra 1968.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.