• tar imot: Terje Gloppen sier at kulturhuset vil ta imot flere kommersielle «hit shots», som han kaller det. Isac Elliot sto på programmet i desember.

Like før påske ble Terje Gloppen konstituert som leder for Hamar kulturhus. Han har fått en krevende start, etter at HA brakte nyheten om rekken av veletablerte artister som er blitt avvist. Engasjementet fra folk der ute har vært enormt.

– Selvfølgelig hører vi på det. Vi har både øyne og ører. Hadde det ikke vært engasjement, ville dagene blitt grå og triste. Vi vurderer innspillene. Det er ting hos oss som kan, og skal, justeres, sier Terje Gloppen.

Ettersom han bare har hatt noen få uker i kulturhuset, vil Gloppen helst se framover.

– Vi kommer til å være litt hurtigere på ballen enn vi har vært så langt. Vi vil gjennomføre en omlegging av vår kommunikasjon med publikum. Istedenfor å presentere halvtårsprogram, vil vi presentere programmet fortløpende, ramser Gloppen opp.

IKKE PROFIL, MEN PROGRAM

Den konstituerte lederen har lang fartstid fra lederstillinger innenfor kulturlivet. Han påpeker at Kulturhusdriften er kompleks. Han mener man kan beregne en innkjøringsperiode på 3–4 år på et så krevende bygg som Hamar kulturhus. Gloppen beskriver kulturhuset som en baby, som bare så vidt har klart å stavre seg opp på beina.

– Som ny leder, opplever jeg at det er gjort en enorm jobb i løpet av det året huset har vært i drift, både administrativt, driftsteknisk og programmatisk. Det er en helt imponerende jobb. Vi har startet på null. Det må publikum huske på. Så må de ha litt is i magen med tanke på sine krav til perfekte løsninger, sier Gloppen.– Managere for flere av de etablerte artistene uttrykker til HA at Hamar kulturhus allerede er i ferd med å få et rykte?

– Det vil være uheldig. Vi skal jobbe med managementene for at det ryktet ikke skal feste seg. Den forsiden HA hadde fredag, om at artistene ikke er gode nok, er ikke riktig. Artistene er mer enn gode nok, sier Gloppen. – Flere av artistene som har ønsket å opptre i kulturhuset, har fått beskjed fra administrasjonen om at de ikke er innenfor profilen. Hva slags profil skal kulturhuset ha?

– Dette er en av justeringene. Vi skal ikke levere en profil. Vi skal levere et program. Så skal vi ha noe å styre etter. Kommunen har sagt at vi skal ha et øye på ungdom og regionale utøvere. Det er arven etter Sangens og musikkens hus og Seaside.

HUSET BULER AV KONSERTER

Justeingsarbeidet er i gang, både overfor oppdragsgiver, husets eier, og kulturhusets evne til å sette opp programinnslag de mener er riktige. Og til å sette opp program som publikum og management etterspør.

– Internt er vi på jakt etter den kunnskapen som skal til. Noe er egne erfaringer, noe henter vi inn utenfra. Blant annet gjennom oppslag i avisa ...

Gloppen peker på at ønskene der ute blant folk for hva som skal få plass i Kirsten Flagstad sal er mange.

– Det er ikke vanskelig å få med seg konserter i kulturhuset. Huset nærmest buler av konserttilbud. Men vi har en utfordring med å skulle tilfredsstille alle ønsker. Plutselig vil en fra Løten ønske seg tibetansk munnharpespill. Hva gjør vi da? Mens sikkert 2.334 mennesker ønsker seg Øystein Sunde, er det 57.000 som vil ha noe annet, sier Gloppen.

HA vet at Jo Nesbø/Di derre, Øystein Sunde og Ingrid Bjørnov har fått nei til å leie Kirsten Flagstad sal ut 2016. Terje Gloppen var ikke klar over dette.

– Jeg kan ikke love noen av dem opptredener i nær framtid, men de er velkomne til å spørre igjen. Det er selvfølgelig mulig for oss å programmere kommersielle «hit shots», og det vil vi gjøre, sier Gloppen.

Innviklede regler

Rådmann Terje Halvorsen sier rammen for utleie er på 430 timer. Tidligere ordfører Einar Busterud (BBL) lokale foreninger med lavere leie kan holdes utenfor dette timetallet. HA har vært i kontakt med Finansdepartementet og Skatteetaten.

«Etter momskompensasjonsloven har det ingen betydning hvem som er leietakere. Det anses også som utleie etter loven selv om leien skulle ligge under markedspris. Skattedirektoratet legger til grunn at 5-prosentregelen ikke gjelder i de tilfeller momskompensasjonslovens paragraf fire, annet ledd nummer fire får anvendelse, dvs. i de tilfeller virksomheten driver økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med ikke-kompensasjonsberettigede virksomheter. hvorvidt slik konkurranse foreligger, må vurderes konkret i den enkelte sak», skriver underdirektør Trond Skarbøvik i Skatteetaten.

Ifølge presseansvarlig Anne Kirkhusmo vil en nærmere forklaring være brudd på taushetsplikten.

Les også
KULTUR – Jeg er ikke fornøyd med at Hamar kulturhus ikke kan ha den aktiviteten folk ønsker, sier ordfører Morten Aspeli (Ap).
Les også
DEBATT Les hva Knut Faldbakken mener.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.