Siden den gangen er det utgitt 48 bøker, og 326 forfattere har skrevet 8.529 sider. Det er tallenes tale for Stanges lange og solide årboktradisjon.

Mest imponerende i år er kanskje den store bredden i bidragene. Fra lokal arkeologi til lokale navnetradisjoner er spennet stort, men alt hører med i årboka. Enten det er «forunderlige flintfunn i Stange Vestbygd» eller offersteder i jernalderens Romedal.

Åpningsartikkelen er Dag Arne Syverinsens innblikk i Odvar Nordlis liv. «Mennesket og makten» er artikkelen kalt, og i denne sammenhengen er det nok historien om hverdagsmennesket som står sterkest. For det er nettopp noe av styrken ved ei bok som dette, å kunne gå inn i det helt lokale og hjemlige, og forene det med de historiske rissene.

Krigshistorie

Fortellinger med bakgrunn i krigsårene er det flere av. Egil M. Kristiansen har skrevet om Lars Gjøviken, med særlig vekt på krigsårene. En spennende artikkel er også Yngve Nedrebøs historie om Nasjonal Samlings partiarkiv fra 1933 til 1940, som i sin tid ble funnet i «noen kasser med gamle papirer» i Hamar Bibliotek, og som ble flyttet flere ganger, før det endte på Riksarkivet.

Underholdning

Innen den lokale idrettshistorien har Ragnar Myhre skrevet om skøyteløperen Ivar Martinsen, som bodde i Ottestad i store deler av livet, og som var en av sin tids beste skøyteløpere. Myhre hadde samarbeidet med Ivar Martinsen om artikkelen. Men han opplevde ikke å se det ferdige produktet selv, for 24. september døde Ivar Martinsen.

Det lokale underholdningslivet har også fått en artikkel i årboka. Det er Terje Mølmen Moen som serverer artige glimt, som da filmen «Hu Dagmar» ble spilt inn på Espa, og skaffet Espa «ry som filmby og rekreasjonsområde», Da filmen ble vist landet rundt året etter, ble Espa «en turistmagnet for folk som ved selvsyn ville oppleve bygdefolk i småkrangling på hedemarksdialekt».

Artikkelen rommer også en bred oversikt over det lokale musikklivet med artige glimt fra slowfoxen og foxtrotens tid.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.