Publikum satt som betatt på stolene sine, og i løpet av den timen som operaen varte var det nok ingen som tenkte på en vond stol. For alle som en ble slukt inn i fortellingen, den tragiske historien om Dido som tar livet sitt når kjærligheten svikter.

Det var nok ikke fortellingen i seg selv som tok oppmerksomheten, men selve framføringen i nettopp Hamardomen.

Alt stemte. Valg av solister, valgt av orkester, valg av kor. Og når alt i fortellingen blir lagt i ruin, så er Hamardomen den perfekte scenen å framføre denne barokkoperaen på.

Unik tolking

Stemningen var satt fra første tone. Dirigent Marit Tøndel Bodsberg er et unikum. En enormt moden dirigent, tross sin unge alder. I første akt henter hun fram forventing og glede, og får orkesteret til å spille barokkens lette swung. Koret er meget presist, og alt ser ut til å være i orden. Dido, tolket av Anna Sundström Otervik, tør å vise sin kjærlighet for Aeneas, godt støttet av hoffdame Belinda, fortreffelig sunget av en oppmuntrende Tone Østli.

I andre akt skifter det brått. Rytmene blir seige og tunge. Orkesteret og dirigenten snakker samme språk. De er helt enige, og særlig cellisten Sigrun Eng har tett kontakt, og lar seg medføre av øyeblikkets musisering, som tar en ukjent retning. For Bodsberg dirigerer i nuet, kjenner på stemningen og henter ut uventete nyanser. Det gjør opplevelsen til noe helt unikt for musikerne.

Hjerteskjærende

Det er nettopp dette som smitter over på publikum, stemningen blir magisk. Alle glemmer tid og sted, og kan leve seg inn i det kommende dramaet.

Heksene, tolket av tre unge korsolister, gir en forsmak av det som kommer. Med en fantastisk sangteknikk, hvor de blander klassisk sang med en knekk i stemmen, får de fram ondskapen. Koret ler like ondt. Bernt Ola Volungholen, i rollen som Aeneas, henger med hodet. Aeneas velger å reise bort, velger bort kjærligheten. Intet lett valg, det er helt tydelig. Den siste konfrontasjon med Dido er hard, før klagesangen setter inn. Orkesteret sukker like hjerteskjærende. En tåre blir felt her og der i publikum.

Smerten er til å ta på. Når koret avslutter med sine sarte toner er magien komplett. For en vidunderlig avslutning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.