Lyset senker seg og det er milevis med kø utenfor snøborgen i Sjusjøen sentrum som er destinasjon for verdenspremièren på storfilmen Birkebeinerne.

Les HAs anmeldelse av filmen her.

Folk strømmer på og får en wow-følelse da de kryper inn i tunnelen og får se den mektige arenaen. Det er som et Colosseum tatt fra romerne kledd i snøhvit.

Folk har funnet plassene sine i snø på Sjusjøen, de begynner å bli klare for filmpremière. Daglig leder for Destinasjon Sjusjøen for trampeklapp for å ha lagt alt til rette for en magisk verdenspremière.

- hellig grunn

Så kommer stjernene inn på scenen foran kinolerretet. Regissør Nils Gaup, hovedrolleinnehaverne Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Ane Ulimoen Øverli.

- Dette er verdens største snøarena for kino, utbryter Nils Gaup.

- For oss er dette den hellige grunn. Det var her hendelsene fant sted på 1200-tallet og det var viktig for oss å filme der det faktisk skjedde, forteller Gaup.

- Det var rett og slett rørende. Det var så fint å være på settet her på Sjusjøen. Nå har dere bygget et snø-Colosseum. Det er helt fantastisk, sier Jakob Oftebro.

magisk filmaften

Så starter det alle har ventet på. Den historiske filmen om de to Birkebeinerne som reddet kongesønnen Håkon Håkonsson fra Baglerne.

Hele kinoopplevelsen har det meste. I det filmen settes i gang åpnes fjellet på Sjusjøen og blåtimen pryder over det mektige amfiet. Filmen har det meste for å blidgjøre en småkald 27-åring. Den har humor, den har drama og den har action. Ikke minst har den to av Norges ypperste skuespillere i hovedrollen. Men det er ikke filmen som skaper den spesielle kinofølelsen denne vakre februarkvelden. For det er den unike arenaen som imponerer aller mest. Snøkinoen som ble en realitet fra skiløype-kjører Johannes Haukåssveen idé og Tone Alterskjærs salgsteft.

I ekstase

- Dette er helt ubeskrivelig, sier Alterskjær til HA etter første filmvisning.

- Dette er fantastisk morsomt. Amfiet ble bra til slutt og akkurat slik vi så for oss. Ting kan alltid bli bedre, men dette var bra, sier Haukåssveen. 

Også publikum rangerte filmen høyt. 

- Jeg synes den var veldig bra. Den ga oss et kjempefint innblikk i hva som skjedde på den tiden, sier 14-åringen Marie Skeide.

- Dette var knallbra med et helt strålende opplegg. Vi var kjempeheldige med være og helt topp stemning. Vi blir litt stolte nå, smiler Bjørn Iver og Anne Marit Haug fra Mesnali.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.