Det var kanskje en ti-tolv stykker til stede i Ottestad Ungdomshuset da HA stakk innom, for å sjekke stemningen før UKM i helga skal arrangeres. Et hyggelig vietnamesisk par var nettopp ferdig med å gjøre i stand en porsjon vårruller, til de noenogseksti deltakerne som i løpet av ettermiddagen og kvelden skulle ha lydsjekk.

Fire av de som i år skal være med på UKM i Stange, er Jonas Nerli Lerberg (15) som for første gang skal prøve seg som lydtekniker for et arrangement, Else-Marie Venholen (19) som skal stille ut naturbilder, og Eirik Magnor (21) og Thea-Marie Westbye (19) som begge skal være konferansierer. Tre av de fire har vært med på UKM før, men for Jonas er det første gang han deltar.

– Jeg spiller i band, og vi øver på Ungdomshuset. Så fikk jeg høre om UKM, og hadde lyst til å melde meg på. Jeg vil lære mer om lydteknikk, forteller Jonas som skal styre lydmiksen på lørdag.

Færre deltagere

I Stange er det i år påmeldt 47 innslag, fordelt på scenen, kunstutsillingen og arrangører. Tilsammen 61 stykker skal delta på scenen. Dette er omtrent den samme oppslutningen som ved tidligere års kulturmønstringer, ifølge Jorunn Hagelund som er hovedleder for UKM i Stange. Dette skiller seg imidlertid fra oppslutningen på landsbasis, der det i år er påmeldt 15.054 stykker. Til sammenligning, i fjor var det 21.253 deltagere totalt i hele landet. Tallene har HA fra Johanne Kippersund Nesdal, som leder UKM Hedmark.

– Vi ser at ungdommer driver mer for seg selv, at de legger ut masse aktiviteter de gjør på sosiale medier. Men de har behov for møteplasser også, og UKM er en veldig viktig en, uttakte fylkeslederen til HA på torsdag.

De unge deltagerne i Stange mener de kunne ha fått mer informasjon om mønstringen på forhånd, både gjennom sosiale medier og av skolen.

– Jeg mener det vil være en god ide å være på flere plattformer, for eksempel snapchat, mener Eirik Magnor, som på lørdag skal være konferansier.

Han synes det er moro med UKM.

– Konseptet er veldig fint. Alle kan være med, og vise seg fram, forteller han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00