Husets sjef, Terje Gloppen, sier i dette intervjuet at 700.000 besøk i løpet av et år fortsatt er et realistisk mål for framtiden. Men han sier også at han allerede kunne ønsket seg litt mer plass, etter kun tre års drift.

– Finnes det ledige timer i Hamar kulturhus i dag?

– Joda, men øvingsrommene er fylt opp fra fem til klokka ti på kvelden. Om noen ønsker seg inn på ledige tidspunkt, så er det bare å ta kontakt.

– Går alt som det skal med kulturhuset vårt?

– Ja da, men vi kunne jo faktisk ønsket oss større kapasitet når det gjelder øvingsrom. Det er kanskje litt drøyt å si at det nye kulturhuset er for lite, allerede etter tre års drift, men, ja, stor etterspørsel gjør at vi kunne ønsket oss mer plass.

– Hvor mange øvingsrom er det i huset?

– 24.

– Hvem bruker kulturhuset i dag?

– Kulturskolen er en storbruker, korpsmiljøet, kor, fra barnekor til veteraner, det er dans, det er teater og artister. Teater Innlandet er en stor leietaker, og kanskje den viktigste premiss for at det ble bygget et nytt kulturhus i Hamar. Biblioteket er her, en del av kinoens lokaler leies hos oss.

– Finnes det tall for antall personer som brukte kulturhuset i 2016?

– Ja. I 2016 ble Hamar kulturhus brukt av 530.000 personer, mot 481.000 i 2015. Svært hyggelige tall, spesielt når vi vet at nyhetens interesse nå er over – og at dette er faktiske brukere av kulturhuset.

– I forbindelse med åpningen ble det reklamert med tro på 700.000 årsbesøk. Hva tenker du om det tallet i dag?

– På sikt trenger ikke dette tallet være urealistisk. Og husk, dette kulturhuset er bygget for kulturlivet i nærmiljøet, som en boltrearena for folket gjennom hele uka. Det typiske er at norske kulturhus har vært bygget for prestisjekulturen.

– Du søkte jo om jobben da den ble lyst ut første gang. Hva slags ideer for kulturhuset presenterte du for dem som skulle ansette?

– Bakgrunnen for søknaden var vel kanskje min erfaring med publikumsønsker, og jeg tenkte at denne erfaringen kunne gjenbrukes i forhold til Hamars kulturliv.

– Personlig høydepunkt i kulturhuset i dine to år som sjef?

– Etableringen av kurset «afghansk folkemusikk» gjorde inntrykk på meg. Det handler om en oppgave vi vet ligger hos oss, i vårt samfunn. Det handler om integreringsprosessen, og det er viktig at vi hjelper til med en så omfattende oppgave. Det daglige høydepunkt er når jeg møter de små, med altfor store instrumenter, på veg til øving i kulturhuset.

– Du ga publikum en mulighet til å ønske seg artister. Finnes en slik mulighet i dag?

– Telefonen vår er åpen, men du tenker på kampanjen «Vi vil ha mer», hvor folk stemte på sine favoritter – og hvor faktisk ti av artistene, som ble ønsket, har vært her. Om vi lager en ny kampanje, det vet jeg ikke – men telefonen er altså åpen.

– Hva koster en folkekjær artist? En halv million?

– Prisen kan være det, med alt inkludert. Når det handler om artister i en slik prisklasse, så gjelder det å ha en ekstra porsjon is i magen. Da må vi selge ut salen, og vi må justere opp billettprisen, og, ja … Og når prisen nærmer seg den samme som Elton John på Stortorget, så nærmer vi oss en smertegrense.

– Ble Hamar kulturhus riktig rigget? Kan du si noe om det, etter tre års bruk? Er det noe som absolutt burde vært gjort annerledes?

– De som skal bygge kulturhus i framtiden, de bør se til Hamar. Terje Halvorsen (eks. kultursjef Hamar kommune red.anm.) bør æres for den jobben som ble gjort.

– Gir huset muligheter vi ikke har benyttet godt nok? Ser du nye muligheter allerede i dag?

– Vi vil invitere til egenproduksjoner, felles prosjekter for alle som bruker kulturhuset i dag – og andre miljøer, for den saks skyld. Eksempel på en slik egenproduksjon kan være en musikal. Et slik prosjekt, med mange involverte, kan kanskje fylle Kirsten Flagstad-salen ti–femten ganger.

– Hva ser du selv mest fram til i 2017?

– Våren her er jo nærmest fylt opp, og … Ja, som alltid gleder jeg meg til å se hva AnJazz kommer opp med. Anja har vist at hun tar sjanser, og AnJazz er også en viktig aktør for huset.

– Budsjett for huset?

– Budsjettramma (kommunebudsjettet) for driften av kulturhuset i 2016 var på 9,8 millioner. Totalomsetningen nådde 24 millioner.

– Er det drømmejobben du har nå?

– Ja, det synes jeg. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Slik har jeg vært heldig livet. Her jobber en god stab, på en lekeplass, som jeg kaller det, og vi er heldige som får jobbe med å bidra med opplevelser som gir folk ekstra overskudd i hverdagen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.