«En av landets mest suksessrike samtidskunstnere med internasjonal karriere». Slik presenteres Per Fronth i Hamar Sagbladfabrikk.

– Vi er veldig stolte, sier Håkon Samuelsen i galleriet. Så er det da også en av de helt store utstillingene som holdes på Sagbladfabrikken.

Etter mange år i New York er Fronth nå bosatt i Kristiansand. Den senere tida har han reist en del sammen med NATO-sjef Jens Stoltenberg, for å hente råmateriale til et prosjekt om politisk makt som han arbeider med. I den forbindelse ble det også et besøk i det ovale kontor – før Hamar.

Foto og Maleri

I 13 år, fra 1990 til 2002, var Fronth bosatt og arbeidet i New York. Som kunstner er han framfor alt kjent for å jobbe med fotografi som maleri, som han sier.

– Jeg prøver å strekke fotografiet så langt jeg kan, sier han.

Gjerne jobber han i serier, og i Sagbladfabrikken viser han deler av flere av dem. Ofte fokuserer han på den menneskelige natur. Men han er også kjent for sine store kontroversielle utstillinger, som tar for seg så vel regnskogfolkets kamp i Amazonas, som den engelske revejakta – eller norske soldater i Afghanistan.

Ser idyllisk ut

Når en kommer inn på Sagbladfabrikken, er en serie bilder av gutter i lek noe av det som først tar oppmerksomheten. Ved første blikk ser det ganske så idyllisk ut. Men går en nærmere inn på det, endres inntrykket. Mellom de lekende guttene med badeballer i vannkanten, kommer en redningsvest flytende forbi, og bryter harmonien. Så hvilken historie er det den forteller?

Et annet maleri forteller om barn i lek på et stupetårn. Men en av guttene står for seg selv i skyggen. Og slik anes historier der mørkere krefter gjør seg gjeldende. Å jobbe med den menneskelige natur på godt og vondt, er da også noe Fronth påpeker som sentralt i virksomheten hans,

– Å gå inn i det helt nære, er en måte å si noe om det store og allmenne på, sier han.

Her er også en del av Fronths karakteristiske flerdelte arbeider, med menneskers forvaltning av naturen som gjennomgående tema.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.