Kortlisten over de tre norske langfilmene som er aktuelle Oscar-kandidater, er klar.

De tre er "Å vende tilbake" (Henrik Martin Dahlsbakken), "De nærmeste" (Anne Sewitsky) og "Bølgen" (Roar Uthaug). En av disse har dermed muligheten til å være med og konkurrere om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. I alt 21 langfilmer var mulige kandidater til den norske kortlisten.

Tidligere norske filmer som er blitt Oscar-nominert, er "Kon-Tiki" (2013), "Elling" (2001), "Søndagsengler" (1996), "Veiviseren" (1987) og "Ni Liv" (1957).

Den norske Oscar-komiteen avgjør hvilken film som innstilles. Komiteen kommer først fram til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen.

Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 2. september.

Fra 1. oktober vurderes de ikke-engelskspråklige filmene av det amerikanske filmakademiet, før de velger ut seks av dem til sin kortliste. Deretter legger en eksekutivkomité til ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer.

En komité på østkysten og en på vestkysten av USA ser deretter de ni produksjonene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar neste år og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 28. februar. (©NTB)


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.