For 28. gang er det NM janitsjar i Trondheim. Arrangementet har vokst fra år til år. Denne gangen er det over 5.500 musikere fra 120 korps som deltar i åtte ulike divisjoner.

Fra Hedmark deltar seks korps. I tillegg til Ådalsbruk Musikkforening i 1. divisjon, stiller prosjektkorpset MMXIX (3.div), Ringsaker Janitsjar (4. div.), Tolga-Os Janitsjar (5. div.), Åsnes Hornmusikk (5. div.), Hamar Musikkorps (6. div.) og Østerdal Prosjektkorps (7. div.).

første i 1. divisjon

Ådalsbruk Musikkforening gjør med dette sin første konkurranse i 1. divisjon. I fjor høst rykket de opp etter kvalifisering. Det er ti korps i elitedivisjonen og 13 korps i 1. divisjon.

– Så vi har lov til å si at vi er blant de 23 beste janitsjarkorpsene i landet, sier sekretær i styret Elin Pettersen.

Selv om de spiller fredag kveld, blir ikke resultatet klart før lørdag kveld.

– Uansett hvordan det går, er det stort å få spille i Olavshallens store sal, sier Elin.

I 1. divisjon møter de også flere tidligere elitekorps. Blant dem er Kolbu Janitsjarkorps, som rykket ned fra elitedivisjonen i fjor. Både Ådalsbruk og Kolbu dirigeres av Christian Tenfjord. Begge korpsene deltok for øvrig i H/O-mesterskapet i Brumunddal forrige helg, der Kolbu vant og Ådalsbruk kom på tredje.

egne krefter

Noen korps henter inn profesjonelle musikere til de store konkurransene. Men det gjør de ikke på Ådalsbruk.

– Vi har med flere fra skolekorps og har rekruttert flere gode musikere. Og vi har med et par ekstra på slagverk denne gangen. Men det er veldig viktig for oss å være den vi er, sier Elin Pettersen.

Bruksmusikken

Korpset har for tida 57 musikere, etter en klar økning de siste årene. Og selv om NM er et av høydepunktene i sesongen, legger de vekt på å være et «helårskorps», som Elin Pettersen sier.

– Vi vil jo at folk i bygda skal være stolte av oss. Derfor er det viktig å ha ulike konserter hele året.

– Og uansett hvordan det går i helga, kommer vi til å bli et enda bedre korps etter NM enn før, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00