Gabriele Maria Niedermeier kommer inn i glassbygget på Domkirkeodden. Hun drasser på en lilla cello-kasse og en liten tromme. Hun stanser på steingulvet blant kirkeruinene.

– Jeg har drømt om å få spille her, sier hun og titter på de store, 800 år gamle steinsøylene over henne.

Demonstrasjon i domen

Da HA møtte Niedermeier på Domkirkeodden, var det naturlig for musikeren å gi et lite innblikk i hva hun drev med.

Niedermeier stemte ned celloen sin i «naturtoner» og svingte bua mot strengen i de akustiske omgivelsene inne i glasshuset. Etter hvert begynte hun også å synge – ikke med ord, men med lyder. Det låt magisk og sjelfullt i det fantastiske lokalet, hvor Gabriele Maria Niedermeier skal spille gratiskonsert lørdag kveld.

Nidermeiers historie

– Jeg spiller intuitiv musikk. Og det som er viktig for meg er klang – at det er mange overtoner i klangen, forteller musikeren, før hun går mer i dybden.

-Jeg vokste opp i Tyskland. I en musikalsk familie. Da jeg var barn sang jeg hele tiden og jeg var alltid glad når jeg sang. Jeg lærte cello og piano, men da jeg var rundt 15 år gammel, så sluttet jeg å synge for meg selv – i klassisk musikk er det mye «riktig» og «galt».

Gabriele Maria Niedermeier forteller at det tok vekk gnisten hennes for utøvende musikk.

-Så gikk årene, jeg flyttet til Norge og begynte å jobbe her som arkitekt. Etter fem år i Norge møtte jeg veggen og ble sykmeldt, ordene til Niedermeier flyter rundt i det akustiske glassrommet.

– Så tenkte jeg «okay, da begynner jeg å meditere, slappe av inni meg og prøve å finne veien inni meg». Mens jeg mediterte laget jeg en lyd. Jeg stoppet opp for å høre fordi jeg følte det var noe med den klangen. Så begynte jeg å lytte til lydene som kom ut av kroppen min, forteller Niedermeier med innlevelse.

-Lyden var begynnelsen på en reise inn i klangens verden. Jeg begynte å eksperimentere.

Gratiskonsert

Niedermeier tar ikke inngangspenger på konserten i Hamardomen på fredag.

– Jeg vil at alle skal ha mulighet til å komme på konserten, forteller den litt alternative musikeren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.