Henrik Martin Dahlsbakken fra Hamar var en sterk kandidat før den norske Oscar-komiteen tok sin endelige avgjørelse. I dag ble det altså klart at det er Bølgen som skal kjempe om en Oscar i LA.

Mens flommen feide over Sør-Norge onsdag ble katastrofefilmen «Bølgen» plukket ut som Norges kandidat til Oscar.

Etter bare fem dager på kino er filmen sett av et publikum på 186.540. Onsdag ettermiddag ble det klart at den er det norske Oscar-håpet i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

«Bølgen» åpnet filmfestivalen i Haugesund og får internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto i midten av september.

Den hadde norsk premiere fredag 28. august, med den tredje beste åpningshelgen for en norsk film noensinne.

Enstemmig

Kandidaten var klar etter at den norske Oscar-komiteen onsdag vurderte de tre kortlistede kandidatene «Å vende tilbake» (Henrik Martin Dahlsbakken), «De nærmeste» (Anne Sewitsky) og «Bølgen» (Roar Uthaug) og enstemmig valgte sistnevnte produksjon.

Dette er tre svært forskjellige filmer i størrelse og sjanger, men felles for alle tre er gode filmatiske kvaliteter og forutsetninger for å nå gjennom i Oscar-sammenheng, ifølge komiteen.

– «Bølgen» er Norges første katastrofefilm, og som sjangerfilm med et velskrevet manus, god regi og store skuespillerprestasjoner har vi i komiteen tro på at den skal gjøre seg bemerket i Oscar-løpet, sier komiteens leder Sindre Guldvog.

Filmen handler om geologen Kristian Eikjord som plutselig befinner seg midt i sitt livs verste mareritt. Alarmen går ved skredsenteret i Geiranger. Raset geologene har fryktet, er et faktum og en gigantisk flodbølge er på vei mot stedet.

Eikjord er splittet fra sin familie og det er ti minutter til det fossende infernoet treffer. Det blir en kamp mot klokken før de kraftigste naturkreftene Norge har sett, treffer land.

Mer enn en sjangerfilm

Komiteen mener at Uthaugs film i Oscar-sammenheng fremstår som et spennende og originalt valg. Etter komiteens mening har den sterke filmatiske kvaliteter, et imponerende skuespillergalleri og et norsk særpreg som gjør den til noe langt mer enn en sjangerfilm.

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Fra 1. oktober vurderer Det amerikanske filmakademiets komité for denne kategorien alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste.

Deretter tilføyer en annen komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni produksjoner. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter de ni filmene og velger ut de fem som skal nomineres til Oscar.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar neste år, mens selve utdelingen skjer søndag 28. februar. 


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00