Hvor går for eksempel linjen mellom en av atollene i Tuamotuarkipelet i Fransk Polynesia og den gamle fylkesmannsboligen ved Ankerskogen i Hamar?

Tja, den går egentlig ingen steder, bortsett fra i Ildahls roman «Demonen fra stjernene», som er tredje bind i den såkalte Ildahl-serien. Det er en roman der handlingen utspiller seg i litt varierende tid i Los Angeles, på ei sydhavsøy, på Paulsenkaia og i Hamar for noen år siden, som nok minner om byen som Eirik Ildahl vokste opp i.

Det starter på Melkebaren i Hamar lørdag 10. april 1965, der unge Eirik sitter med faren sin, arkitekten som hadde tegnet bygningen. Han hadde allerede da oppdaget at det «fantes en virkelighet utenfor Bondesvea», og forstått at bare reisen er lang nok, kan en finne både sjørøverskatter, spionreir og tapte sivilisasjoner.

Dermed er alt klart for en roman som toucher innom ganske ulike sjangre, fra røverromanen og science fiction til spionromanen. Og med Hamar som en slags sentral arena, og Eirik Ildahl som en slags hovedperson. Mye er morsomt, noen glimt er aldeles herlige, men etter hvert er det også som om mye blir ganske slitsomt. Utfordringen er at forfatteren tydeligvis har som program ikke å nekte seg noen ting, enten det er slappe HamKam-vitser eller minner om menneskeetere. Og eventuelle sammenhenger går kjapt tapt. Men det er gøy en god stund.

Terningkast: 3

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.