Hvor går for eksempel linjen mellom en av atollene i Tuamotuarkipelet i Fransk Polynesia og den gamle fylkesmannsboligen ved Ankerskogen i Hamar?

Tja, den går egentlig ingen steder, bortsett fra i Ildahls roman «Demonen fra stjernene», som er tredje bind i den såkalte Ildahl-serien. Det er en roman der handlingen utspiller seg i litt varierende tid i Los Angeles, på ei sydhavsøy, på Paulsenkaia og i Hamar for noen år siden, som nok minner om byen som Eirik Ildahl vokste opp i.

Det starter på Melkebaren i Hamar lørdag 10. april 1965, der unge Eirik sitter med faren sin, arkitekten som hadde tegnet bygningen. Han hadde allerede da oppdaget at det «fantes en virkelighet utenfor Bondesvea», og forstått at bare reisen er lang nok, kan en finne både sjørøverskatter, spionreir og tapte sivilisasjoner.

Dermed er alt klart for en roman som toucher innom ganske ulike sjangre, fra røverromanen og science fiction til spionromanen. Og med Hamar som en slags sentral arena, og Eirik Ildahl som en slags hovedperson. Mye er morsomt, noen glimt er aldeles herlige, men etter hvert er det også som om mye blir ganske slitsomt. Utfordringen er at forfatteren tydeligvis har som program ikke å nekte seg noen ting, enten det er slappe HamKam-vitser eller minner om menneskeetere. Og eventuelle sammenhenger går kjapt tapt. Men det er gøy en god stund.

Terningkast: 3

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00