Hanne Ørstavik har utviklet sin egen romanform, sitt eget språk og nærmest også sin egen tematikk. I årets roman fortsetter hun boringen i sinn, kropp og språk for å få åpnet det som stenger, som lukker og skaper avstand.

«For jeg vil så gjerne det. At kjærligheten skal kunne bli det, bli virkelig. At jeg skal kunne elske, med hele meg.» Slik definerer jeg-personen prosjektet sitt i inngangen til den nye romanen. Det er et prosjekt som lenge har stått sentralt i forfatterskapet. Og det er nok dette som i stadig sterkere grad fortoner seg som selve kjernen i Hanne Ørstaviks univers. Tilnærmingen varierer fra bok til bok. Men det er en kompromissløshet i denne søkenen som aldri slipper taket og som stadig griper like sterkt.

en slags trilogi

Med sine tre seneste romaner har Hanne Ørstavik fullført et prosjekt som kan ligne en trilogi. Både «Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux» (2013) og oppfølgeren «På terrassen i mørket» (2014) handler om en kvinnes lengsel etter å bli elsket, etter å utfolde evnen i seg til å elske.

I «Over fjellet» videreføres tematikken. Men tonen er en annen. Den er roligere, mer dempet reflekterende, i partier nærmest stillferdig innadvendt, selv om den fortsatt kan være like intenst søkende som i de to foregående. Og søkenen etter å gripe og forstå kjærligheten, blir i denne romanen i enda sterkere grad enn tidligere et spørsmål om å finne ut hvem en selv er, innerst inne.

redd lita jente

Og langt der inne venter ei redd lita jente som kommer inn som en ganske sentral skikkelse i denne romanen. «Står der, som om hun fryser», heter det om henne. «Hun er inni meg og jeg lar ingen som kommer inn i meg få komme nær henne, jeg vet ikke hvordan jeg skal nå fram til henne selv en gang.» Dette er en ny og spennende side ved tematikken hos Ørstavik som ikke tidligere har vært like sterkt framhevet, og som fører den enda et skritt videre.

«Over fjellet» er karakteristisk for utviklingen i Ørstaviks forfatterskap de siste sju-åtte årene. For hver bok blir det stadig tydeligere hvor gjennomført sterkt og konsekvent dette forfatterskapet står. For oss som er hekta, er «Over fjellet» en gave – ikke noe mindre enn det.

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00