Anders Bortnes roman «Ulvens år» handler om den lille familiens forsøk på å leve sine liv i en verden der ukjente farer truer. Og om å holde kjærligheten i live.

Så langt er «Ulvens år» vårens store gode overraskelse. Formatet er beskjedent og formen stillferdig. I løpet av to dager utspiller det seg en egentlig ganske udramatisk hverdagsskildring. Men dramatikken dirrer like under overflaten. For regjering og sikkerhetspoliti varsler at et terrorangrep på norsk jord kan være nært forestående. Og det er usikkerheten og angsten for angrep som preger romanen.

terrorfrykt

Med dette gjør terrortrusselen seg igjen gjeldende i norsk skjønnlitteratur. For et par uker siden kom Håvard Syvertsens roman «Et uoverskuelig mørke», der angrepet skjer i det samme romanhandlingen starter. I «Ulvens år» er det ennå ikke skjedd noe. Men angsten preger romanskikkelsene. Og ikke mange skildrer usikkerheten som en like dirrende grunnstemning enn Bortne i denne romanen.

For verden framstår som et høyst farefullt sted. Og det er noe av romanens styrke å bygge opp en dirrende illevarslende stemning av at faren lurer alle steder, og alt kan skje. For hvor finnes det trygghet?

Gjenkjennbart

Hovedpersonen Daniel skal hente dattera Sara hjemme hos moren Ragnhild. Daniel og Sara skal på ferie til Danmark sammen med Daniels nye kjæreste Jannike. Mens Ragnhild er fra seg av bekymring for hva som kan skje.

Slik oppstår konflikter og situasjoner som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Og dette gjenkjennbare er noe av styrken ved romanen.

Anders Bortne er også en mester i å registrere og formidle de små og nærmest umerkelige øyeblikksendringene i et forhold. For i denne romanen er det ikke bare det som ikke skjer som det dreier seg om, men like mye det som ikke sies. Og i disse rommene av det tause og usagte, ligger mye av spenningen.

Kjærlighet

«Ulvens år» er også en roman om kjærlighet som middel til å stå imot alt det truende og uoversiktlige. Men også den må beskyttes. For dette er også en roman om å miste kjærligheten, om en ikke passer på. «Fra øyeblikket den oppsto, var den også i ferd med å dø ut, som en liten flakkende flamme du hele tiden måtte holde en hånd over», heter det om kjærligheten.


Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.