Anders Bortnes roman «Ulvens år» handler om den lille familiens forsøk på å leve sine liv i en verden der ukjente farer truer. Og om å holde kjærligheten i live.

Så langt er «Ulvens år» vårens store gode overraskelse. Formatet er beskjedent og formen stillferdig. I løpet av to dager utspiller det seg en egentlig ganske udramatisk hverdagsskildring. Men dramatikken dirrer like under overflaten. For regjering og sikkerhetspoliti varsler at et terrorangrep på norsk jord kan være nært forestående. Og det er usikkerheten og angsten for angrep som preger romanen.

terrorfrykt

Med dette gjør terrortrusselen seg igjen gjeldende i norsk skjønnlitteratur. For et par uker siden kom Håvard Syvertsens roman «Et uoverskuelig mørke», der angrepet skjer i det samme romanhandlingen starter. I «Ulvens år» er det ennå ikke skjedd noe. Men angsten preger romanskikkelsene. Og ikke mange skildrer usikkerheten som en like dirrende grunnstemning enn Bortne i denne romanen.

For verden framstår som et høyst farefullt sted. Og det er noe av romanens styrke å bygge opp en dirrende illevarslende stemning av at faren lurer alle steder, og alt kan skje. For hvor finnes det trygghet?

Gjenkjennbart

Hovedpersonen Daniel skal hente dattera Sara hjemme hos moren Ragnhild. Daniel og Sara skal på ferie til Danmark sammen med Daniels nye kjæreste Jannike. Mens Ragnhild er fra seg av bekymring for hva som kan skje.

Slik oppstår konflikter og situasjoner som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Og dette gjenkjennbare er noe av styrken ved romanen.

Anders Bortne er også en mester i å registrere og formidle de små og nærmest umerkelige øyeblikksendringene i et forhold. For i denne romanen er det ikke bare det som ikke skjer som det dreier seg om, men like mye det som ikke sies. Og i disse rommene av det tause og usagte, ligger mye av spenningen.

Kjærlighet

«Ulvens år» er også en roman om kjærlighet som middel til å stå imot alt det truende og uoversiktlige. Men også den må beskyttes. For dette er også en roman om å miste kjærligheten, om en ikke passer på. «Fra øyeblikket den oppsto, var den også i ferd med å dø ut, som en liten flakkende flamme du hele tiden måtte holde en hånd over», heter det om kjærligheten.


Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00