Menneskene våkner til en kaotisk januarmorgen i Håvard Syvertsens foruroligende, stramme og skremmende gode undergangsroman «Et uoverskuelig mørke». Handlingen er lagt til Oslo kanskje 20-30 år fram i tid. Det smeller i firetida en mandag morgen. Etter hvert som dagslyset siver inn, blir ikke forholdene mindre uoverskuelige, snarere verre. Det brenner i Stortinget, Oslo synes å være angrepet og nye makthavere har kanskje tatt over.

I løpet av den første kaotiske tiden etter angrepet, følger romanen et knippe personer som alle prøver å forholde seg til en ny orden, eller rettere sagt unnslippe fra et komplett kaos.

mareritt

Håvard Syvertsens roman er i utgangspunktet en ganske enkel og tradisjonell dystopi; en skildring av et skremmende, marerittaktig framtidssamfunn. Grepet er velkjent; forfatteren tar fatt i illevarslende trekk som gjør seg gjeldende i dag, og forstørrer disse til et framtidig helvete. I «Et uoverskuelig mørke» synes det å være borgerkrigen som bryter løs i Norge. Linkene til dagens storpolitiske begivenheter rundt om i verden, er mange.

Men i stedet for å forklare om det som skjer, er det opplevelsene av uklarhet og uvisshet som utgjør romanens grunnstemning. Skikkelsene prøver på hver sine måter å finne seg til rette med et liv der kaoskreftene råder. Og skildringen av hovedpersonene innbyr lett til gjenkjennelse. De reagerer på uvissheten slik som sannsynligvis svært mange av oss hadde gjort.

Ute av kurs

På hver sine vis opplever hovedpersonene virkeligheten som vridd, skjev og ute av kurs. Men samtidig prøver de å finne ut av det. Og det er dobbeltheten mellom det nære hverdagslige og det skremmende og fremmede som bærer romanen. For samme hva som skjer, er menneskene opptatt av det hverdagsnære, mens katastrofen truer. Slik er det tross alt også noe fortrøstningsfullt over skildringen.

Det er mange store litterære forgjengere innen dystopi-sjangeren. Noe av det som skiller Syvertsens roman fra mange av de foregående, er at den er merkelig stillferdig og nesten tilbakeholden. Den er kort og naken, men likevel med en egen underliggende spenning. Innen sin sjanger rydder den seg rom med sin besnærende enkle hverdagsnærhet.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.