Fra han debuterte med romanen «Maur» i 2000, har modølen Torbjørn Hovde vært jevn på bokmarkedet med både romaner, noveller, muntre historier, lokalhistorie og lokalturguide, pluss glimt fra den russiske tsar-tida. Til sammen er det blitt et ganske spesielt forfatterskap; det er ikke så mange andre som beveger seg mellom den russiske tsarens palasser til plasser som Purkesvea og Bokrustadåsen.

I 2015 utga han «Midt i verda» – ei samling muntre småhistorier fra Moelv-traktene i 50-åra – den gangen småguttene opplevde Moelv som verdas midtpunkt.

I årets bok er gutteflokken blitt eldre og verda mindre. Men opplegget er det samme som sist. «Hvis mulig, ta en u-sving» er ei ny artig samling lokale historier om en unggutteflokk, pluss a Eivor. «Ættersom de’ va’ så dålig mæ’ jinter i nabolage’, vart a Eivor mæssom ein ta øss gutta», skriver han.

Ringsakmål

Igjen er det dialekten i nordre Ringsaker, «ringsakmålet», som Hovde benytter, og det er noe av verdien ved utgivelsen. For dette er et stoff som vanskelig lar seg formidle på annet språk enn den lokale dialekten.

Og i tilfelle noen ikke er helt innforstått med språket, har forfatteren satt opp ordliste etter hvert kapittel. «Dæffer» betyr derfor, «mæssom» betyr liksom, «telbasjatt» betyr «tilbake igjen», og «brynn» er brønn.

Den første bilen

At verda blir mindre, innebærer først og fremst at ungguttegjengen får muligheten til å dra på ferietur, både med sykkel oppover Gudbrandsdalen og på vinterferie til Gjesbusåsen i Ringsakerfjellet. Der gjaldt det ikke å måtte først på do, for det var han som måtte måke veg gjennom snøen.

Folkevogna til Torbjørn Hovde, 52-modell med delt bakrute, er også en slags hovedperson. Det er nesten trist når den en dag blir avskiltet og solgt som delebil.

Det er ikke de store begivenhetene det handler om i denne boka. Noe blir nesten for sterkt bundet til det ekstremlokale. Men det fortelles lett og poengtert om hverdagen for en del år siden, og det er nok mange som vil kjenne seg igjen i mye. Det er noen artige bilder her også, blant annet av bandet The Eidolons fra Veldre og Brumunddal, som jeg egentlig aldri har sett bilde av før. Men nå har jeg jammen sett det også.

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.