«Trysil er landets fremste skiløperbygd», slår Gotaas fast i sin nye bok «Skibygda Trysil. Slit og glede». «Mennesker kunne ikke overleve i skogsbygdene i eldre tider uten å gå på ski», skriver han. Noe av det spesielle med boka om Trysil i forhold til de mer nasjonale bøkene hans, er da også at det er ikke bare langrennssporten det handler om, men også dagliglivet.

Jo visst er de store navnene her, som Hallgeir Brenden, Johan Sætre og Anita Moen. Men det handler enda mer om alle de andre tryslingene som også tilbrakte dagene med ski på beina. En av dem var Per Bakken, som vant femmila i Holmenkollen som 21-åring i 1904. Etterpå fikk han kjeft av en journalist fra Kristiania for å ha dårlig teknikk. «Ja, det kan hende, men det var bra nok til å vinne her», svarte Bakken.

Og slik er boka bygget opp, med en tett kombinasjon av detaljert kunnskap og pussige morsomheter. Mye er forbeholdt et lokalt publikum. Men for den generelt skiinteresserte, har Gotaas rikelig å krydre framstillingen med.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00